ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Συνέντευξη του Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή του ΚΚΕ στην εφημερίδα “Το Βήμα” και το δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο

- Η τραγωδία στο Μάτι ξεδίπλωσε όχι μόνο διαχειριστικές ευθύνες αλλά και πολιτικές, τόσο για τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, όσο και την μη αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων και παρανομιών (αυθαίρετα, δασοπροστασία κλπ.). Τι έφταιξε τελικά;

«Αυτό που ονομάζετε “στρεβλώσεις” δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνειδητή πολιτική της υποβάθμισης και των τεράστιων ελλείψεων στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, της εμπορευματοποίησης της γης. Αυτήν την πολιτική ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία, στις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΚΚΕ, διαβεβαίωνε ότι “όλα είναι υπό έλεγχο”. Αυτό που συνέβη ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος».

- Δεν σας καλύπτει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και οι παραιτήσεις που υπήρξαν;

«Ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην ανάληψη της ευθύνης και τις αποπομπές υπηρεσιακών στελεχών, για να εκτονώσει τη λαϊκή οργή κι αφού πρώτα απέτυχε παταγωδώς η γραμμή του “τα κάναμε όλα καλά”. 
Και πάλι, όμως, επεδίωξαν να αποπροσανατολίσουν από τη βασική ευθύνη τους, εντοπίζοντας το πρόβλημα στο ότι δήθεν “δεν πρόλαβαν να αλλάξουν πράγματα”, όταν επί 3 χρόνια συνέχιζαν πιστά και επέκτειναν την εγκληματική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στους τομείς που προανέφερα».

- Τι έπρεπε να κάνει κατά την γνώμη σας ο κ. Τσίπρας;

«Οι κυβερνήσεις κρίνονται από το ποια μέτρα παίρνουν για να αποφεύγονται τέτοιες καταστροφές κι όχι από τους χειρισμούς που κάνουν “κατόπιν εορτής”, μόνο και μόνο για να διαχειριστούν τα αδιέξοδα της πολιτικής τους». 

- Πώς κρίνετε τα μέτρα που έλαβε έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση (αποζημιώσεις, πολιτική προστασία κλπ.); 

«Είναι στάχτη στα μάτια. Δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις ανάγκες που υπάρχουν, στα αιτήματα των ίδιων των πυρόπληκτων για πλήρη αποκατάσταση, για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους. 
Αφήστε που κάποιες από τις εξαγγελίες, είτε είναι σε εντελώς αρνητική κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το δήθεν νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας που ουσιαστικά μετατοπίζει την ευθύνη από την ολοκληρωμένη δομή του κρατικού μηχανισμού στο όνομα του εθελοντισμού, είτε έχουν καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, όπως το “κυνήγι” των αυθαιρέτων. 
Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα απώλεσε τα τελευταία χρόνια αθροιστικά πάνω από 1 δις ευρώ, καταλαβαίνει τι αντιπροσωπεύουν τα 500 εκατομμύρια που εξήγγειλε, για όλο το νέο φορέα, που συμπεριλαμβάνει νευραλγικές υπηρεσίες με τεράστιες ελλείψεις, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ κλπ.». 

- Εσείς τι προτείνετε για να μην συμβεί ποτέ ξανά μια τέτοια καταστροφή;

«Για να μη μας χαρακτηρίσει κανένας ως “μετά Χριστόν προφήτες”, σας παραπέμπω στα υλικά της Ημερίδας που οργάνωσε το ΚΚΕ τον περασμένο Μάη, με τη συμμετοχή επιστημόνων κι άλλων ειδικών, για τα ζητήματα της δασοπροστασίας, της πυρόσβεσης, της πολιτικής προστασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. 
Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν τη λαϊκή διεκδίκηση, απαιτούν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου στο επίκεντρο θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι το κέρδος».

- Πιστεύετε ότι οι αυθαίρετες κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως;

«Πιστεύουμε ότι πρέπει με ευθύνη του κράτους να ικανοποιηθούν οι στεγαστικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών της περιοχής, με σύγχρονους όρους δόμησης και προστασίας. 
Αυτό δε σημαίνει αποζημίωση της αυθαιρεσίας. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που μιλάμε για μια περιοχή, που είναι οικισμός εδώ και δεκαετίες, με νόμιμα τα περισσότερα σπίτια. 
Πάντως όλη αυτή η συζήτηση γύρω από τα αυθαίρετα έχει στοιχεία υποκρισίας, για να κρυφτούν οι κυβερνητικές ευθύνες. 
Γιατί αυτοί που κάνουν σημαία τους τα αυθαίρετα, είναι οι ίδιοι που έφεραν νόμους τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που θεσμοθετούν τη νόμιμη ασυδοσία με την παράδοση δασών και αιγιαλών σε μεγάλα συμφέροντα, που νομοθέτησαν τις “οικιστικές πυκνώσεις” εντός δασικών εκτάσεων. 
Όταν, λοιπόν, είναι να εισπράξει το κράτος χαράτσια, δεν έχουν πρόβλημα με τα “αυθαίρετα”, όταν είναι να προστατευτεί αυτός ο κόσμος με έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, τότε ανακαλύπτουν την άναρχη δόμηση».

- Από αύριο η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία του κ. Τσίπρα ότι αρχίζει μια νέα μέρα για την χώρα;

«Πολύ αμφιβάλλουμε αν την συμμερίζονται τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, άσχετα με το τι λένε δημόσια. Όλοι γνωρίζουν ότι η δήθεν νέα ημέρα θα είναι συνέχεια της προηγούμενης. 
Διατήρηση των μνημονιακών νόμων, νέα μέτρα, αυστηρή εποπτεία, ματωμένα πλεονάσματα.
 Κι όλα αυτά σε μια κινούμενη άμμο, όπως δείχνουν και οι οικονομικές εξελίξεις σε μια σειρά γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία ή η Τουρκία».

- Θα βοηθήσει πιστεύετε ο ανασχηματισμός στην βελτίωση του κυβερνητικού έργου ή θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον πολιτικό της βίο;

«Ο ανασχηματισμός κυρίως θα έχει στόχο τη διαχείριση των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής και την εκτόνωση της αυξημένης λαϊκής δυσαρέσκειας. 
Ενδεχομένως και για να δοκιμαστούν κάποιες νέες συμμαχίες ενόψει εκλογών. 
Όμως θα έχει κοντά ποδάρια γιατί η πραγματικότητα για το λαό είναι αμείλικτη».

- Η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει εκτιμάτε το ΚΚΕ εκλογικά;

«Υπάρχει λαϊκός κόσμος, νεολαία, που έχει βγάλει συμπεράσματα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια στιγμή δεν εμπιστεύεται ούτε τη ΝΔ ούτε τη μεταμφίεση του ΠαΣοΚ. Αυτός ο κόσμος μπορεί να εκτιμήσει τη συνεπή στάση του ΚΚΕ, την αγωνιστικότητά του στην αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, κυρίως όμως να δει ότι η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι η μόνη που απαντά στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για να διαμορφωθεί ένα μαχητικό ρεύμα ανατροπής στην ελληνική κοινωνία».

- Πώς κρίνετε την κρίση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις; Έχετε καταλογίσει στην κυβέρνηση και τον κ. Κοτζιά περίπου φιλονατοϊκή στάση…

«Όχι “περίπου”. 
Της έχουμε καταλογίσει ότι έχει εξελιχθεί σε πραγματικό σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ. 
Από την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα και το ρόλο που παίζει στην ένταξη χωρών των Βαλκανίων σε αυτή τη δολοφονική συμμαχία, μέχρι τη στήριξη πολεμοκάπηλων σχεδίων, όπως αυτά που αποφασίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής με σαφή στόχο τη Ρωσία. 
Είναι προφανές ότι όλα αυτά επιδρούν στις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία προωθεί σχεδιασμούς για τα δικά της συμφέροντα». 

- Θεωρείτε ότι η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών αλλάζει κάτι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

«Είναι επικίνδυνος εφησυχασμός να λέγεται ότι το θετικό γεγονός της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, μετά την πολύμηνη άδικη κράτησή τους, οδηγεί σε αλλαγή σκηνικού. 
Ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο από τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις. 
Η κατάσταση θα οξύνεται εξαιτίας των συνολικότερων ανταγωνισμών στην περιοχή, αλλά και της επιδίωξης των αστικών τάξεων των δύο χωρών να συμμετέχουν στη μοιρασιά που διεξάγεται για τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου