ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.....Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 15 Φλεβάρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Φλεβάρη.
Την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ παρουσίασε ο Γραμματέας του, Νίκος Αμπατιέλος. 
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρακολούθησε πλήθως προσκεκλημένων, ανάμεσά τους βετεράνοι του ΚΚΕ, άνθρωποι των Τεχνών, των Γραμμάτων του Αθλητισμού, συνδικαλιστές, απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι πρέσβεις της Κούβας και του Βιετνάμ, ο επιτετραμμένος της Βενεζουέλας, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Παλαιστίνης και οι Δήμαρχοι Πάτρας, Πετρούπολης, Καισαριανής και Χαϊδαρίου. Τις εργασίες παρακολουθεί πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ακολουθούν αποσπάσματα της εισηγητικής ομιλίας του Νίκου Αμπατιέλου:

«Σύντροφοι και συντρόφισσες, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του 12ου Συνεδρίου και παρατηρητές, σύντροφοι και συντρόφισσες της αντιπροσωπείας του Κόμματος, αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Καλωσορίζουμε τις αντιπροσωπείες 30 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας, που μας τιμούν με την παρουσία τους στο 12ο Συνέδριό μας. (...)
Η πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία αποτύπωσε την ουσιαστική συμφωνία με το στόχο η ΚΝΕ να δυναμώνει ολόπλευρα ως Νεολαία του ΚΚΕ

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι,

Φτάνουμε στο Συνέδριο με αυτοπεποίθηση ως Νεολαία του ΚΚΕ, με επαναστατική αισιοδοξία, αλλά και πρωτοπόρα δράση, έτοιμοι να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προκλήσεις της εποχής μας!
Έχουμε οδηγό το σύγχρονο, επαναστατικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ, τις Αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου, τα συμπεράσματα από τη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος, την Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη Νεολαία, συνολικά τις επεξεργασίες του Κόμματος, τις οποίες πρέπει να εξειδικεύουμε προσεγγίζοντας τους νέους και τις νέες των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων.
Εκτιμάμε σήμερα τη δράση μας, βγάζουμε συμπεράσματα χρήσιμα για την πάλη μας, θέτουμε τα καθήκοντα της ΚΝΕ μέχρι το επόμενο, το 13ο Συνέδριο. (...) Επεξεργαζόμαστε παραπέρα τα καθήκοντά μας, που θα αποτυπωθούν και στις τελικές Αποφάσεις του 12ου Συνεδρίου.

Ολοκληρώσαμε μία πλούσια τετράμηνη προσυνεδριακή διαδικασία με εμπλουτισμό των Θέσεων του ΚΣ με την πολύτιμη πείρα πρώτα απ' όλα των χιλιάδων μελών της ΚΝΕ, αλλά και των νέων που προμηθεύτηκαν τις Θέσεις, τις μελέτησαν και συνέβαλαν στη συζήτησή μας.
Η δημοσίευση των Θέσεων στις 6 Οκτώβρη αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από την Οργάνωση, με πλατιά εξόρμηση και συζήτηση με χιλιάδες νέους και νέες ως συνέχεια των πετυχημένων εκδηλώσεων για το 44ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». 
Όλα τα καθοδηγητικά όργανα συνεδρίασαν και συζήτησαν τις Θέσεις του ΚΣ, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις των ΟΒ δύο φορές, για παρουσίαση των Θέσεων και για συζήτηση μαζί με την εκλογοαπολογιστική διαδικασία. 
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία όλες οι προσυνεδριακές Τομεακές, Περιφερειακές Συνδιασκέψεις και οι Συνδιασκέψεις όλων των Οργανώσεων Περιοχής της χώρας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΝΕ συμφωνεί με τις Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου. Τα χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ τις υπερψήφισαν.
Στον προσυνεδριακό διάλογο μέσα από τις σελίδες του "Οδηγητή" δημοσιεύτηκαν 147 άρθρα.
Έγινε σοβαρή προσπάθεια από τα μέλη της ΚΝΕ να μελετήσουν τις Θέσεις, να απαντηθούν ερωτήματα, να υπάρχει συμβολή σε όλη αυτή τη συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον, να τοποθετηθούν με ομιλίες και σκέψεις. 
Η συμφωνία που εκφράστηκε είναι ουσιαστική. 
Η συζήτηση ιδιαίτερα στις Συνδιασκέψεις επιβεβαιώνει ότι οι απαιτήσεις της καθοδηγητικής δουλειάς έχουν μεγαλώσει και είναι σημαντικό για τη συνέχεια της δουλειάς μας η καθαρή συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος. 
Οι εξελίξεις σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως όσα προδιαγράφονται, επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει περισσότερο και με πιο γοργά βήματα ο αγώνας για να απαλλαγούμε από το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Εκτιμάμε ότι όλη η προσυνεδριακή διαδικασία συνέβαλε να αφομοιωθεί το κεντρικό ζήτημα που έβαλαν οι Θέσεις του ΚΣ, να δεθεί τόσο με την ατομική όσο και τη συλλογική πείρα η προσπάθεια η ΚΝΕ να δυναμώνει ολόπλευρα ως Νεολαία του ΚΚΕ. 
Για να αποκτά η Οργάνωσή μας την ικανότητα να εκπληρώνει τον πρωτοπόρο ρόλο της, για να συμβάλλει με νεανικές δυνάμεις στην ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, να συνδέει τις ανησυχίες, την ανάπτυξη αγώνων των νέων από τις πιο μικρές ηλικίες με την προώθηση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, στο πλαίσιο της κοινωνικής συμμαχίας, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την εργατική εξουσία.

Ο σοσιαλισμός είναι η μοναδική απάντηση στη βαρβαρότητα που ζει η νεολαία και ο λαός, το πραγματικά σύγχρονο και νέο. 
Η απελευθέρωση των σύγχρονων δυνατοτήτων της κοινωνίας μπορεί να γίνει μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, με την ανατροπή της εξουσίας της, με την εδραίωση της εργατικής εξουσίας, που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, θα οργανώσει την παραγωγή και τις κοινωνικές υπηρεσίες με τον κεντρικό σχεδιασμό, δηλαδή με τις νέες κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής, θα αναμορφώσει όλες τις κοινωνικές σχέσεις.

Η εργατική εξουσία, η πρόταση του ΚΚΕ είναι μέρα με τη νύχτα με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, γιατί έχει στο επίκεντρο την πλατιά συμμετοχή στην πολιτική ζωή, στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων των ίδιων των εργαζομένων και της νεολαίας, που στο σημερινό σύστημα είναι στο περιθώριο. Είναι πραγματικό εργατικό - λαϊκό κράτος και όχι για τους λίγους, όπως η σημερινή αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο μανδύας της δικτατορίας του κεφαλαίου. (...) Οι στόχοι που βάζουμε είναι υψηλοί, γιατί μεγάλα είναι τα ιδανικά μας.

Μπορούμε να περάσουμε σε μία νέα περίοδο σημαντικής ανάπτυξης της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα

Στη βάση της ουσιαστικής συμφωνίας και της πλούσιας συζήτησης σε όλη την Οργάνωση για το πώς θα ανταποκριθούμε στους στόχους μας και που αποτυπώθηκαν στο να γίνουμε "πιο πολλοί και πιο ικανοί", όπως δίνεται στο σύνθημα του Συνεδρίου μας, τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.

Για να σταθεροποιηθούν τα θετικά, αλλά μικρά βήματα στην οικοδόμηση και ανάπτυξη και κυρίως για να ανέβουν αποφασιστικά οι ρυθμοί στρατολογίας σε όλες τις Οργανώσεις της χώρας. Το ζήτημα της οργανωτικής ανάπτυξης της ΚΝΕ απασχόλησε και απασχολεί σταθερά, είναι όρος για να ανταποκρινόμαστε στο ρόλο μας, να διευρύνεται η επίδραση των επαναστατικών ιδεών στη νεολαία, να δυναμώνει η αγωνιστική και ανυπότακτη στάση των νέων απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, να ενισχύεται ο αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός των αγώνων της νεολαίας.

Φτάνουμε στο Συνέδριο της Οργάνωσής μας μετρώντας μικρή οργανωτική ανάπτυξη, βήμα που δεν ήταν και δεν είναι δεδομένο.

Σε διευρυμένη Σύνοδο του ΚΣ προς τιμήν των 50 χρόνων της ΚΝΕ, τον Οκτώβρη του 2017, προκηρύχτηκε άμιλλα οικοδόμησης και ανάπτυξης της ΚΝΕ με συνδυασμένους δείκτες και που δεν υπάρχει πιο κατάλληλο βήμα για να ανακοινώσουμε τις πρωτοπόρες Οργανώσεις:

Στις Οργανώσεις Περιοχών: 1η η Οργάνωση της Ηπείρου - Κεφαλονιάς - Λευκάδας, 2η η Οργάνωση του Αιγαίου και 3η η Οργάνωση της Δυτικής Ελλάδας, ενώ για την οικοδόμηση ΟΒ σε χώρους Μαθητείας - Κατάρτισης και κλάδους το βραβείο παίρνει η Οργάνωση της Αττικής.

Για τους μαθητές και την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την οικοδόμηση ΟΒ ΕΠΑΛ, πρώτη είναι η ΤΟ Α' Αθήνας, με τη δημιουργία νέας Τομεακής Οργάνωσης, 2η η ΤΟ της Πρέβεζας και 3η η ΤΟ της Άρτας.

Στους φοιτητές και σπουδαστές 1η στην άμιλλα αναδείχθηκε η Σπουδάζουσα της Πάτρας, 2η η Οργάνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, 3η η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης.

Όλη αυτή η προσπάθεια επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να περάσουμε σε μία νέα περίοδο, σημαντικής ανάπτυξης της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, με προτεραιότητα τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου είναι συγκεντρωμένη η εργατική τάξη, αλλά και προετοιμάζοντας πλήρως για το ΚΚΕ πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των μελών της ΚΝΕ.

Σε αυτή την κατεύθυνση να επιμείνουμε στην πιο ορμητική ανάπτυξη των μαθητικών δυνάμεων, με οικοδόμηση νέων ΟΒ σε ΕΠΑΛ, Λύκεια και Γυμνάσια όλης της χώρας. Να γίνει πιο αποφασιστικό βήμα στην ανάπτυξη της ΚΝΕ στους χώρους Μαθητείας και Κατάρτισης που μαζικοποιούνται, στις επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν νέους εργαζόμενους. Να αντιστραφούν οι χαμηλοί ρυθμοί στρατολογίας στα μικρότερα έτη των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων.

Να αντιστοιχίσουμε τη λειτουργία και τη ζωή της Οργάνωσης στις μεγάλες απαιτήσεις του αγώνα

Για να αντιστοιχίσουμε τη λειτουργία και τη ζωή της Οργάνωσης με τις μεγάλες απαιτήσεις του αγώνα, να ανέβει η ικανότητα κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης και αφομοίωσης όλων των μελών της ΚΝΕ. Γι' αυτό χρειαζόμαστε όργανα - επιτελεία μάχης, που πρωτοστατώντας στον καθημερινό αγώνα καθοδηγούν, επιμένοντας στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων, που τίθενται ανά χώρο και υπηρετούν τα συνολικά μας καθήκοντα ως κομμάτι του σχεδίου της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Το δικό μας όπλο είναι η ανάπτυξη του θεωρητικού πολιτικού υπόβαθρου μέσα στην ΚΝΕ, η διαρκής προσπάθεια αφομοίωσης και δράσης με βάση το Πρόγραμμα του Κόμματος. Είναι όπλο η παρουσία μας εκεί που ζει η νεολαία, το "βασάνισμα" και η συλλογική συζήτηση και πείρα για το πώς αναπτύσσουμε εστίες αντίστασης και δράσης, πώς θα συνενώνονται σε ένα ρεύμα που πολιτικοποιεί, προωθεί την αντικαπιταλιστική συνείδηση και στάση.

Δεν μας χαρακτηρίζει σταθερότητα και επιμονή στην παρέμβασή μας, συνολικά στους όρους ζωής των νέων. Παρά τα κανάλια επικοινωνίας που έχουμε εκτιμήσει ότι ανοίγονται με αυτήν τη δράση, οι απαιτήσεις αυτής της δουλειάς και η συνήθεια που έχουμε σε ορισμένα ζητήματα μας κάνουν να μη γενικεύεται η θετική πείρα, να μη σταθεροποιείται ως τρόπος παρέμβασης. Η επιμονή μας να αναδείξουμε τις σύγχρονες ανάγκες των νέων για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους, το μεράκι να βρούμε νέες ή και να αναβαθμίσουμε δοκιμασμένες μορφές παρέμβασης, η αξιοποίηση ενός αξιόλογου και σημαντικού δυναμικού που έχουμε στις γραμμές μας ή και στον περίγυρό μας που ασχολείται με αντίστοιχες δραστηριότητες, η γνώση των θέσεων του ΚΚΕ για όλα τα ζητήματα, είναι στοιχεία που μπορούμε να κάνουμε σημαντικό βήμα το επόμενο διάστημα. Έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε την ικανότητα σταθερής, πολύμορφης και πολύπλευρης, μαζικής παρέμβασης της ΚΝΕ για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της νέας γενιάς. Η αντίληψη και η πολιτική του ΚΚΕ μπορούν να δώσουν πνοή στους νέους των λαϊκών - εργατικών οικογενειών, να δράσουν επιθετικά με όραμα τη ζωή τους, να παλέψουν για αυτή. Είναι χαρακτηριστικό πως πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει και αφορούν συνολικότερες πλευρές της ζωής των νέων, όπως ψυχαγωγία, αθλητισμός, συνθήκες ζωής ή που αφορούν "ευρύτερα" θέματα συζήτησης, π.χ. η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση και άλλα, να συναντούν ευρύτερη αποδοχή και ενδιαφέρον από τμήματα νέων, αποτελώντας μάλιστα αφορμή για πολλούς από αυτούς να γνωρίσουν για πρώτη φορά τη δράση και τις θέσεις της ΚΝΕ.

Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι μελών της ΚΝΕ που ανέλαβε τώρα νέα καθήκοντα, με την εκλογή του στα καθοδηγητικά όργανα -αρκετοί για πρώτη φορά- και με πνεύμα ανόδου του πήχη των καθοδηγητικών μας ευθυνών μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε ολόπλευρα τη λειτουργία των Τομεακών Συμβουλίων, με πρώτη την ευθύνη του νέου ΚΣ.

Αντιλαϊκά μέτρα και ιμπεριαλιστικά σχέδια αφήνουν ανεξίτηλη σφραγίδα στις ζωές και το μέλλον των νέων

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πηγαίνει στις βουλευτικές, ευρωβουλευτικές και περιφερειακές - τοπικές εκλογές προσπαθώντας να πείσει ότι "η εποχή των μνημονίων βρίσκεται πίσω μας", ότι μια νέα εποχή ξεκινά "με θετικό πρόσημο" για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι τα μέτρα των τελευταίων χρόνων έχουν αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα στις ζωές και το μέλλον των νέων στη χώρα μας, που σήμερα μορφώνονται, σπουδάζουν, αναζητούν εργασία ή κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε ένα εργασιακό περιβάλλον που το συνθέτουν η μεγάλη ανεργία, η ευκαιριακή εργασιακή απασχόληση, οι "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις, οι πολύ χαμηλοί μισθοί στην πλειοψηφία των κλάδων, οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, στην Υγεία και την Ασφάλιση.

Ακόμα και οι όποιοι ελιγμοί κάνει προεκλογικά η κυβέρνηση και ως αποτέλεσμα της αγωνιστικής διεκδίκησης και δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος που "δεν θα πει και ευχαριστώ", όπως με την κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου -που διατήρησε 4 χρόνια- για υποκατώτατο μισθό για τη νεολαία και την αύξηση του κατώτατου, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις απώλειες που είχαν και θα έχουν οι εργαζόμενοι, δεν αναιρεί την ουσία της πολιτικής της, για αυτό και έγινε άλλωστε με μνημονιακό νόμο.

Τα περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που είναι ο κύριος στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου στην Ελλάδα και η στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της ΝΔ και άλλων αστικών κομμάτων, δεν αφορούν αναβάθμιση των συμφερόντων και κάλυψη των αναγκών των λαών. Η ελληνική κυβέρνηση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων. Έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο με στρατιωτικές βάσεις σε κάθε γωνιά της, είναι στην πρώτη γραμμή για τη "ΝΑΤΟική ολοκλήρωση" των Δυτικών Βαλκανίων με βασικό στοιχείο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δίνει το 2% του ΑΕΠ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Τα παραπάνω θα ενισχυθούν με βάση και την κυνική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, που μαρτυρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή. Στη διακήρυξή τους για να πέσει χρήμα για να αντιμετωπιστεί η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια για την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική, αξιοποιώντας και ΜΚΟ και ΜΜΕ, ανταποκρίθηκε το υπουργείο Παιδείας, που ανακοίνωσε μόλις την προηγούμενη βδομάδα πρόγραμμα για μαθητές χρηματοδοτούμενο απευθείας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ανοίξαμε πλατιά αυτά τα ζητήματα και καταφέραμε σε ένα τμήμα νέων, που επιδρούμε, να διαφωτίσουμε για το χαρακτήρα και το ρόλο του ΝΑΤΟ, να οργανώσουμε αγώνες, συλλαλητήρια και διεκδικήσεις όπου η κυβέρνηση έδειξε καθαρά την αποφασιστικότητά της μέχρι και χτυπώντας την κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλογών και Μαθητικών Συμβουλίων στο άγαλμα Τρούμαν.

(...) Και από το βήμα του Συνεδρίου μας θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους νέους που αυτήν την περίοδο πραγματοποιούν τη στρατιωτική τους θητεία και να τους πούμε ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας δεν σταματά στις πύλες των στρατοπέδων. Δεν θα μπορούσε η Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος να αφήσει έξω από την προσοχή της την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι την περίοδο της θητείας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των στρατευμένων στην ενημέρωση με όλους τους τρόπους για τις εξελίξεις που αφορούν συνολικότερα τη ζωή τους.

Από αυτήν την άποψη θεωρούμε δίκαιες τις διαμαρτυρίες που κάνουν στρατιώτες από διάφορες μονάδες όλης της χώρας, καταγγέλλοντας τις κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους μακελάρηδες, όπως το ΝΑΤΟ και άλλες δυνάμεις όπως το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ κ.ά., αλλά και την καταδίκη εθνικιστικών κηρυγμάτων μίσους που αναπαράγονται από μερίδα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που δρουν ανενόχλητοι με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου και επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριο του εθνικισμού σε νέους ανθρώπους. Θεωρούμε απαράδεκτη ενέργεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τιμωρήσει στρατιώτες επειδή εκφράζουν δίκαιες διαμαρτυρίες ή συμμετέχουν σε αντιιμπεριαλιστικά αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

Έχουμε μία ζωή να κερδίσουμε, δεν τη χαρίζουμε

Σύντροφοι και φίλοι,

Μπροστά μας έχουμε τις εκλογικές αναμετρήσεις, τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπως και τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές προκηρυχτούν.

Πραγματοποιούμε ήδη ένα πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες να στηρίξουν το ΚΚΕ, που είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιπαλέψει αποφασιστικά, μαχητικά, σταθερά το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και όλα τα κόμματα που στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική.

Η εναλλακτική λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα του ΚΚΕ. Για την πλειοψηφία της νεολαίας το ζήτημα των εκλογών, το αποτέλεσμά τους δεν μπορεί να αφορά το ποιος από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ -που αποδεδειγμένα πλέον έχουν κοινή πολιτική ενάντια στις ανάγκες και τα δικαιώματα της νεολαίας- θα κάθεται στην κυβερνητική καρέκλα ή θα είναι ο κορμός του επόμενου κυβερνητικού σχήματος. Η πολιτική τους, πέρα από κάποιες διαφορές που δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα, εξυπηρετεί τις ανάγκες των βιομηχάνων και των μονοπωλίων της ΕΕ. Αυτό που κρίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων της πλειοψηφίας της νεολαίας και του λαού είναι ποιο κόμμα μπορεί να μπει μπροστά στη διεκδίκηση, στο να ανοίξει μία ριζικά διαφορετική προοπτική. Ποιο κόμμα είναι το αντίπαλο δέος σε αυτήν την πολιτική, με τις θέσεις του, τη δράση, μέσα και έξω από τη Βουλή. Σ' αυτήν την υπόθεση μόνο το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει και να εμπνεύσει για μαζική συμμετοχή στον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα.

Οι περίπου 500.000 νέοι, που ψηφίζουν για πρώτη φόρα, μπορούν με την επιλογή τους και τη στάση τους να κάνουν τη διαφορά, να κρίνουν σωστά και εύστοχα φτάνοντας στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Το τι θα επιλέξουν θα το βρουν μπροστά τους στην καθημερινή προσπάθειά τους να τα βγάλουν πέρα, να μορφωθούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να διεκδικήσουν ό,τι τους στερεί η αντιλαϊκή πολιτική που συνέχισε να εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με βάση την πείρα τους, καλούμε όλους αυτούς τους νέους και τις νέες να κάνουν το βήμα, η ψήφος να μην είναι "μία από τα ίδια", αλλά να είναι επένδυση στον αγώνα για τη ζωή και το μέλλον που έχουμε ανάγκη. Αυτό σηματοδοτεί μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ.

Έχουμε μία ζωή να κερδίσουμε, δεν τη χαρίζουμε, παλεύουμε να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας και τις σύγχρονες ανάγκες.

Το σύνθημά μας να φτάσει παντού: Κάνε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ!

Γι' αυτό στις εκλογές για την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση καλούμε σε ενίσχυση των συνδυασμών της "Λαϊκής Συσπείρωσης", των συνδυασμών που στηρίζονται από το ΚΚΕ. Καλούμε τους νέους και τις νέες στους χώρους μόρφωσης, κατάρτισης και δουλειάς, στις γειτονιές, να δώσουν κι αυτή τη μάχη μαζί μας μέσα από τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", για πιο δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Για να εκλεγούν ακόμα περισσότεροι κομμουνιστές και αγωνιστές στα όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που οι δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν ευθύνη να τη φέρουν στην αυλή μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σε αυτήν την κατεύθυνση έδρασαν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη στήριξη του ΚΚΕ στην προηγούμενη θητεία τους, με συνέπεια λόγων και έργων, με σταθερή στήριξη, ανάδειξη και συμβολή στην ανάπτυξη αγώνων της νεολαίας και των εργαζομένων κάθε περιοχής.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, τη μόνη φωνή αντίστασης στην πολιτική της ΕΕ. Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται για τις εκτιμήσεις για την ΕΕ κάθε μέρα και περισσότερο. Είναι ένωση των εκμεταλλευτών, εχθρός των λαών και των δικαιωμάτων τους. Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει θυσίες των εργαζομένων για να έχουν τα μονοπώλια, το κεφάλαιο μια μεγαλύτερη αγορά και κοινό νόμισμα ως αφετηρία στον ανταγωνισμό του στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά.

(...) Δίνουμε μάχη για να κερδίσουμε νέους και νέες είτε που απείχαν στις προηγούμενες εκλογές είτε που το σκέφτονται σαν επιλογή στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ιδιαίτερα με τη λογική ότι "με τις εκλογές δεν αλλάζουν τα πράγματα". Είναι αλήθεια ότι με τις εκλογές δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων, ότι μέσα από αυτές δεν μπορούν να υπάρξουν ριζικές ανατροπές. Η αποφασιστική όμως ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη που σηματοδοτεί ενίσχυση του αγώνα για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία υπέρ του εργαζόμενου λαού. Ταυτόχρονα, η αποχή σημαίνει ότι πετάς "λευκή πετσέτα" στο ρινγκ όπου από τη μία είναι αυτοί που χειροτερεύουν τη ζωή μας και από την άλλη το ΚΚΕ, οι θέσεις και οι προτάσεις του, ο λαός που παλεύει να ζήσει καλύτερα, με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα. Το ΚΚΕ θέλει τη νεολαία μέσα στο παιχνίδι και όχι θεατή να παρακολουθεί πώς διαλύουν το παρόν και το μέλλον της.

Καρφί στο μάτι του ναζισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Η ανοχή όλων των άλλων κομμάτων στη δράση της Χρυσής Αυγής δίνει αέρα στα πανιά της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης. Είναι απεργοσπάστες, τσιράκια της εργοδοσίας που τους αξιοποιεί για να ρίχνει τα μεροκάματα, για να χτυπάνε αγωνιστές εργάτες που παλεύουν για καλύτερους όρους δουλειάς. Είναι σκυλιά που γαβγίζουν, αλλά δεν δαγκώνουν αυτούς που μας τσακίζουν τη ζωή (...)

Το σύνθημά μας πρέπει να φτάσει παντού: Κάνε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ!

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος. Γιατί αναδεικνύει την αλήθεια χωρίς να υπολογίζει κόστος, γιατί η πρότασή του για την εργατική εξουσία εκφράζει ό,τι πιο προοδευτικό, ανατρεπτικό και νέο. Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα, οργάνωση και σχέδιο που οδηγεί σε μία ανώτερη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το ΚΚΕ δεν το έχουν στο χέρι, όπως τα άλλα κόμματα, γι' αυτό μπορεί να κοιτάει στα μάτια τη νεολαία και να της λέει την αλήθεια. (...) Το ΚΚΕ ηγείται σε αγώνες συγκρουσιακούς με το κεφάλαιο, τη μεγαλοεργοδοσία, το κράτος, μέσα στο εργατικό, το αγροτικό, το μαθητικό, το φοιτητικό κίνημα. Αυτή η σύγκρουση είναι πραγματική και όχι οι δήθεν συγκρούσεις από αυτοαποκαλούμενους "αντιεξουσιαστές" και άλλες οπορτουνιστικές ομάδες που τελικά πάνε πίσω το κίνημα. Πραγματική σύγκρουση με το σύστημα δεν αποτελεί η αποχή, που στις προηγούμενες εκλογές έφτασε το 45%, αλλά τίποτα το θετικό δεν έφερε στη ζωή της νεολαίας.(...) Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει προοπτική και πραγματική ελπίδα!

Να συναντηθούμε και να συνεπάρουμε χιλιάδες νέους και νέες, με όπλα τις πρωτοπόρες ιδέες και θέσεις μας, την πρωτοπόρα δράση

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Όλη η προσυνεδριακή συζήτηση επιβεβαίωσε ότι θέτουμε σωστά ως βασικό μας καθήκον να συναντηθούμε και να συνεπάρουμε χιλιάδες νέους και νέες, περισσότερους απ' ό,τι έχουμε καταφέρει έως τώρα, με όπλα τις πρωτοπόρες ιδέες και θέσεις μας, την πρωτοπόρα δράση για την οργάνωση της πάλης για ό,τι αφορά τη νέα γενιά.

Το καθήκον αυτό αποτελεί στόχο, φιλοδοξία που κάθε στέλεχος, μέλος, όργανο της ΚΝΕ θα πρέπει να κατακτήσει, ξεπερνώντας αδυναμίες, ιδιαίτερα τις καθοδηγητικές. Με πρωτοβουλία και προσωπική προσπάθεια όλων, σταθερή συλλογική συζήτηση, σχέδιο, έλεγχο από όλα τα όργανα της ΚΝΕ μέχρι και την ΟΒ. Μετρώντας τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στην πορεία ανάπτυξης της ΚΝΕ, την ικανότητα διεύρυνσης και πολλαπλασιασμού των δεσμών που αποκτούμε σε κάθε χώρο και αποτυπώνεται στη διακίνηση του "Ριζοσπάστη" και του "Οδηγητή", στην ανάπτυξη της συμμετοχής στη συλλογική, οργανωμένη δράση και διεκδίκηση, ιδιαίτερα στους φορείς του κινήματος όπου έχουμε την ευθύνη ως πλειοψηφία.

Ζούμε, δουλεύουμε, σπουδάζουμε, καθόμαστε στα ίδια θρανία με χιλιάδες νέους με τους οποίους έχουμε κοινή ζωή, άγχη, αγωνίες, προβλήματα και όνειρα. Μπορεί με όλους αυτούς να έχουμε διαφορετικές σκέψεις, κριτήρια, πείρα, έχουμε όμως τους ίδιους λόγους να παλέψουμε μαζί για να αλλάξει ο σημερινός κόσμος. Ο καθένας μας στο χώρο του έχει να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες, να κάνει ακόμα περισσότερες προσπάθειες ώστε να δώσουμε ερεθίσματα, κίνητρο και λόγους σε όλους αυτούς να ακολουθήσουν το δρόμο που εμείς επιλέξαμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας και να χτίσουμε τα όνειρά μας. (...)

Σύντροφοι και φίλοι,

Η πείρα από τους αγώνες δείχνει την ανάγκη για ΚΝΕ πιο βαθιά ριζωμένη, με την πρωτοπόρα δράση των μελών και των φίλων της, μέσα στις μαζικές οργανώσεις και τους φορείς που μπορούν να ενεργοποιούν και να συσπειρώνουν νεολαία. (...)

Μέσα στη μεγάλη εικόνα που γενικά επικρατεί στους νέους, αυτή της υποτίμησης και άγνοιας της σημασίας της συλλογικής, αγωνιστικής δράσης, ξεχωρίζει μια μαχητική πρωτοπορία νέων σε χώρους δουλειάς, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, σχολείων, που από κοινού με τις δυνάμεις της ΚΝΕ ανοίγουν δρόμους οργάνωσης, διεκδίκησης και δράσης για τα σύγχρονα μορφωτικά - εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας.

Ανεβαίνει ο πήχης για τη δουλειά και παρέμβαση της ΚΝΕ στα σχολεία

Ιδιαίτερα στα σχολεία, όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα οι δυνάμεις μας παίζουν πρωτοπόρο ρόλο στην οργάνωση και πραγματοποίηση των μαθητικών αγώνων, στην προσπάθεια ζωντανέματος των μαθητικών κοινοτήτων με επίκεντρο τη συλλογική συζήτηση και την πολύμορφη δράση για όλα όσα απασχολούν τη ζωή των μαθητών στο σχολείο και έξω από αυτό. Τόσο τα τρία προηγούμενα χρόνια όσο και τη φετινή σχολική χρονιά μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες μαθητικοί αγώνες, έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες μαθητές, με αιτήματα και πλαίσιο πάλης που θέτουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση και τη ζωή των μαθητών.

Αυτό δεν αναιρεί ούτε αντιστρέφει τη γενική και χρόνια κατάσταση στο μαθητικό κίνημα. Οι ΚΝίτικες μαθητικές δυνάμεις συνέβαλαν και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη πολύμορφης μαθητικής δραστηριότητας, στην εκδήλωση σημαντικών μαθητικών κινητοποιήσεων με όρους συντονισμού σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, στη δημιουργία νέων αγωνιστικών δομών, όπως είναι οι δεκάδες Συντονιστικές Επιτροπές ανά την Ελλάδα, που μέσα από τη δράση τους διευρύνουν το κύρος τους στους μαθητές και συσπειρώνουν περισσότερα σχολεία. (...)

Τόσο οι ψηφισμένοι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και οι επικείμενες αλλαγές με το νομοσχέδιο για το Λύκειο και το εξεταστικό υπηρετούν τους διακηρυγμένους στόχους για τη διαμόρφωση ενός σχολείου ακόμα πιο προσαρμοσμένου σε όσα επιτάσσουν οι ανάγκες των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ. Παράλληλα, τα ΕΠΑΛ είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των σχεδιασμών των αστικών επιτελείων όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. (...)

Επιβεβαιώνεται από τη δράση μας πως σε ένα σημαντικό κομμάτι μαθητών εκφράζεται μια πιο γενικευμένη δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση για το σημερινό σχολείο. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάγκη για μόρφωση και απόκτηση τεχνικής εκπαίδευσης και κάτω από τη δική μας παρέμβαση, αποτελεί παράγοντα κινητοποίησης των μαθητών. Ανεβάζει τον πήχη της απαίτησης για τη δική μας δουλειά και παρέμβαση στα σχολεία. Τα βήματα που μετράμε, καθόλου δεν μας εφησυχάζουν. Αντίθετα, θέτουν μπροστά μας την ανάγκη και το καθήκον, μελετώντας την πείρα, να κατοχυρώσουμε τα θετικά στοιχεία της δράσης μας, να αντιμετωπίσουμε καθυστερήσεις και αδυναμίες, με στόχο να αναβαθμίσουμε παραπέρα και ενιαία την παρέμβασή μας στα σχολεία, που πρέπει να αποκρυσταλλώνεται στον βασικό μας στόχο, αυτόν της ανάπτυξης και οικοδόμησης πιο πολλών και πιο γερών Μαθητικών ΟΒ. Ζήτημα καθοριστικό, όπως αποδείχθηκε, για τη συνολική πορεία της ΚΝΕ.

Βασικός στόχος η οικοδόμηση ΟΒ σε μεγάλες επιχειρήσεις και κλάδους

Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη συνολικά για την Οργάνωσή μας η συμβολή των Κλαδικών και Εδαφικών Οργανώσεων στον κομματικό σχεδιασμό για την παρέμβαση στους κλάδους και την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Παρά τις σημαντικές ανομοιομορφίες, η παρέμβαση του προηγούμενου διαστήματος μέσα στους χώρους δουλειάς που υπάρχουν μέλη της ΚΝΕ, αλλά και στο σωματείο, τους έδωσε τη δυνατότητα να κατοχυρωθούν οι δυνάμεις μας, να διαμορφώσουν έναν περίγυρο και να δουλέψουμε από κοινού στην αγωνιστική διεκδίκηση για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μέσα στους χώρους.

(...) Στόχος μας πρέπει να είναι στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις αλυσίδες και ιδιαίτερα στους κλάδους που συγκεντρώνουν νεολαία, όπου υπάρχει μέλος της ΚΝΕ, να στηρίζεται και να σχεδιάζεται μέσα από την ανάπτυξη κατάλληλης δραστηριότητας η οικοδόμηση ΟΒ.

Τα συμπεράσματα από τη δράση μας στους χώρους Μαθητείας και Κατάρτισης μπορούν υπό προϋποθέσεις να αναζωογονήσουν την παρέμβασή μας, πρέπει να στρέψουμε πιο αποφασιστικά την προσοχή μας.

Στη βάση σημαντικών και οξυμένων προβλημάτων έγινε προσπάθεια μέσα από συνελεύσεις μέσα στις σχολές να συζητήσουν συλλογικά για τα προβλήματα, να καταλήγουν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρουν, αλλά και να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα μέσα στις σχολές.

Ξεχωριστή ζωντάνια έδιναν οι δραστηριότητες των ταξικών σωματείων και του ΠΑΜΕ, που στο βαθμό που προετοιμάζονταν και προσαρμόζονταν στους νέους αυτών των χώρων, εμπλούτιζαν τη συζήτηση, ανέβαζαν το ενδιαφέρον μέσα στη σχολή, γνώρισαν τα Σωματεία νέους από τους κλάδους ευθύνης τους, ένας αριθμός από τους εργαζόμενους σπουδαστές οργανώθηκε σε αυτά.

Αυτή η αγωνιστική δραστηριότητα με επίκεντρο τη σχολή και την οργάνωση των σπουδαστών μπορεί να δώσει δυναμική στη λειτουργία και διεκδίκηση των Συλλόγων Σπουδαστών σε περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώνουν έναν μεγάλο αριθμό Δημόσιων ΙΕΚ (...)

Να δυναμώσει η πολύμορφη παρέμβαση στη γειτονιά

Συνολικά, χρειάζεται πιο αποφασιστικά να δυναμώσει η πολύμορφη παρέμβαση στη γειτονιά, τόσο της ΚΝΕ αυτοτελώς όσο και του μαζικού κινήματος.

Ένα ζήτημα εδώ είναι η παρέμβαση στις πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες συλλόγων γειτονιάς κ.ά. με τη διάταξη κατάλληλων και με μεράκι συντρόφων, με καθοδηγητική στήριξη της παρέμβασής τους ώστε να αποτελέσουν χώρο που θα γνωρίσουμε πολύ νέο κόσμο, θα επιδρούμε και θα διευρύνουμε τον κύκλο επιρροής μας.

Υπάρχουν μέλη μας, που ήδη συμμετέχουν και διαμορφώνουν προϋποθέσεις ευρύτερων δεσμών, αλλά αυτή η δουλειά δεν είναι μέλημα των οργάνων να μορφοποιηθεί, να καθοδηγηθεί και να συνδυαστεί με την προσπάθεια συσπείρωσης και διεύρυνσης του περίγυρου της κάθε ΟΒ. Αντίστοιχα αυτό αφορά και την παρέμβαση σε αθλητικά σωματεία και συλλόγους.

Παράλληλα, μπορούν να δυναμώνουν οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ, αλλά και μαζικών φορέων με πολιτιστικό και αθλητικό περιεχόμενο, που να συνδυάζονται με θέματα που απασχολούν τη νεολαία (...)




Σημαντικός σταθμός είναι η δημιουργία των Στεκιών Πολιτισμού της ΚΝΕ σε Αθήνα, Πάτρα και Καλαμάτα. Σε όλη την περίοδο από το προηγούμενο Συνέδριο στα Στέκια βρήκαν στέγη δημιουργίας δεκάδες καλλιτεχνικές ομάδες, αλλά και ομάδες φοιτητών και μαθητών, εργαζομένων και ανέργων, που "δέθηκαν" μαζί τους και που δεν έχουν "εύκολη" την πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Χρειάζεται αυτή η πείρα να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.

Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών δεν χωρούν στο σχέδιο κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ

Στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας η δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ως αποτέλεσμα την καταξίωση του ΜΑΣ σε πιο πλατιά τμήματα των φοιτητών ως της μόνης μαχητικής δύναμης που αντιστέκεται και δρα στο φοιτητικό κίνημα και την άνοδο της συσπείρωσης σε αυτό, την αύξηση των Συλλόγων όπου η "Πανσπουδαστική ΚΣ" είναι πρώτη δύναμη.

Η θέση μας πως οι ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών δεν χωρούν στο σχέδιο κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ για Ανώτατη Εκπαίδευση πλήρως υποταγμένη στα επιχειρηματικά συμφέροντα διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών είχε απήχηση σε ευρύτερες δυνάμεις φοιτητών και εκφράστηκε στις μαζικές αγωνιστικές διεργασίες που ξετυλίχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το ΤΕΙ Θεσσαλίας μπροστά στα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μέσα και από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις ΣΕΦΑΑ για το αντίστοιχο νομοσχέδιο προκύπτει πείρα για το πώς οι δυνάμεις μας ακόμα και εκεί που είναι λίγες μπορούν να ηγηθούν στην πάλη, να αναγνωριστούν πλατιά, διευρύνοντας και πολλαπλασιάζοντας τους δεσμούς μας.

(...) Τα όποια βήματα, βέβαια, δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να στερεωθούν, εάν δεν δυναμώσει σημαντικά οργανωτικά η ΚΝΕ στα πιο μικρά έτη, σε κάθε ίδρυμα και τμήμα της χώρας.

Η ιδεολογική δουλειά και η πλούσια λειτουργία των ΟΒ, καθοριστικά στοιχεία για να γίνουμε «πιο πολλοί» και «πιο ικανοί»

Σύντροφοι και φίλοι,

Ορισμένα καθοδηγητικά ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη συζήτηση με βάση τις Θέσεις του ΚΣ.

Σε κάθε όργανο της ΚΝΕ, από το ΚΣ μέχρι και την ΟΒ, χρειάζεται να οργανώνεται σε κάθε φάση, στο έδαφος των πολιτικών και γενικότερων εξελίξεων, σχέδιο παρέμβασης που να καλύπτει όλες τις πλευρές της ζωής της νεολαίας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών (...)

Η ιδεολογική δουλειά στις γραμμές μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα τόσο για να γινόμαστε "πιο ικανοί" στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και πολιτική όσο και για να γινόμαστε "πιο πολλοί", διευρύνοντας τους δεσμούς μας με νέους και νέες σε κάθε χώρο. Το βασικό ζήτημα είναι το πώς θα αποτελέσει η ιδεολογική δουλειά βασική πλευρά του συγκεκριμένου σχεδίου που διαμορφώνει κάθε Οργάνωση και καθοδηγητικό όργανο της ΚΝΕ. Αυτό έχει να κάνει με την ενίσχυση της εξειδίκευσης της διαπάλης στα διάφορα τμήματα νεολαίας σε κάθε περιοχή, την παρακολούθηση της δράσης των άλλων δυνάμεων. Την αναβάθμιση και ολοκλήρωση των εσωοργανωτικών συστημάτων μόρφωσης. Ιδιαίτερα των σχολών των Νέων Μελών σε κάθε Οργάνωση Περιοχής. Την αξιοποίηση του "Ριζοσπάστη", της ΚΟΜΕΠ, του "Οδηγητή" και του πολιτικού και λογοτεχνικού βιβλίου, τη στήριξη των αντίστοιχων επιτροπών και υποδομής σε κάθε Οργάνωση Περιοχής.

Το επόμενο διάστημα τα μέλη και τα στελέχη της Οργάνωσης πρέπει να προμηθευτούν και να μελετήσουν το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος για την περίοδο 1918 - 1949. Είναι όπλο που θα βοηθήσει τόσο στην αντιπαράθεση που θα αντιμετωπίσουμε με αφορμή μια σειρά επετείους το επόμενο διάστημα όσο και στο να φωτιστεί καλύτερα η σημερινή πάλη (...)

Στην προσυνεδριακή συζήτηση απασχόλησε πολύπλευρα το ζήτημα της λειτουργίας των ΟΒ. Σήμερα δεν αρκεί απλώς η συνεδρίαση της ΟΒ πριν από τους κεντρικούς σταθμούς της παρέμβασης της ΚΝΕ. Όμως, αυτή η δεδομένη θεματολογία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη σημερινή απαίτηση για έναν πιο πλούσιο σχεδιασμό της αυτοτελούς παρέμβασης της ΚΝΕ και της παρέμβασης των μελών και στελεχών μας στις μαζικές οργανώσεις που ο καθένας συμμετέχει.

Το ότι είναι σχετικά κατακτημένο να γίνονται συνελεύσεις πιο τακτικά του κύριου όγκου των ΟΒ δεν πρέπει να κρύψει ότι παραμένει πρόβλημα να μην είναι στην οπτική μας το σύνολο των οργανωμένων δυνάμεων της ΟΒ, τόσο για τη συνέλευση όσο και για τον καθημερινό σχεδιασμό. Υπάρχει σταθερά ένα τμήμα που δεν αντιμετωπίζεται με τους ίδιους όρους, κύρια στη βοήθεια που πρέπει να δοθεί, στις πιο συγκεκριμένες και ορισμένες φορές και πιο απαιτητικές καθοδηγητικές ευθύνες.

Όλη η εσωοργανωτική λειτουργία και το περιεχόμενο των ΟΒ πρέπει να υπηρετεί το σκοπό: Να χτίζει σε κάθε μέλος την πεποίθηση ότι η επιλογή της ένταξης στην ΚΝΕ είναι επιλογή ζωής (...)

Βασικό ζήτημα παραμένει ο ισχυρός δεσμός του μέλους της ΚΝΕ με την επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ, με τα μεγάλα μας ιδανικά και την υπόθεση της εργατικής τάξης. Όμως, παίρνοντας υπόψη τη φυσική ηλικία και τη μεταβατική περίοδο της ζωής που το νέο μέλος της ΚΝΕ διανύει, χρειάζεται και η αντίστοιχη πρακτική βοήθεια για να αντεπεξέρχεται, όπου κι αν δρα.

Αυτή η διαδικασία αφορά και την καλλιέργεια μιας σειράς χαρακτηριστικών που διαμορφώνουν τους νέους κομμουνιστές: 
Η αγάπη για το διάβασμα και τη γνώση. Οι αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, της προσφοράς στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης και του οργανωμένου αγώνα.
 Η αντοχή, η μαχητική ασυμβίβαστη στάση ζωής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

(...) Είμαστε σίγουροι ότι οι ίδιες οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου θα είναι πετυχημένες, όπως προσδοκά το σύνολο των μελών και στελεχών της ΚΝΕ, όπως προσδοκά ένα σημαντικό τμήμα νέων που παρακολουθεί τις θέσεις και τη δράση της Οργάνωσής μας. Με βάση αυτό, οι αντιπρόσωποι με αίσθημα ευθύνης θα συμβάλουμε με τον προβληματισμό μας, τις σκέψεις μας, με την πείρα και, κυρίως, με τη δουλειά μας με τις Αποφάσεις του 12ου Συνεδρίου.

ΖΗΤΩ ΤΟ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΚΝΕ!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου