ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Αποσπάσματα από την Ομιλία του Γ.Γ της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε κ.Δημήτρη Κουτσούμπα......σε Συνεστίαση στην Ευρυτανία

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι 

Τις τελευταίες μέρες τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, “δίνουν ρέστα” σε αυτό που έχουν ειδικευτεί, την κοροϊδία και την απάτη. 

Μετά την κοροϊδία ότι “βγήκαμε από τα μνημόνια τυπικά και ουσιαστικά”, ότι “η περιπέτεια των μνημονίων τελείωσε και η οικονομία ανακάμπτει”, περνάνε στο επόμενο επίπεδο της εξαπάτησης του λαού. 

Με αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού έχουν το θράσος να λένε πως τώρα “διασώζουν τις συντάξεις, μειώνουν την ανεργία, αποκαθιστούν τις αδικίες”! 

Αλήθεια, ποιες συντάξεις διέσωσαν; 

Αυτές που έχουν κοπεί όχι μία, αλλά είκοσι μία φορές τα τελευταία χρόνια από το ΣΥΡΙΖΑ, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα; 

Για ποιες συντάξεις μιλάνε; Για αυτές που έχουν γίνει επίδομα φτώχειας για τους περισσότερους συνταξιούχους; 

Ποιες συντάξεις έχουν σώσει;

Ξεχνάνε ότι με το 3ο μνημόνιο, επέβαλαν μια σειρά από περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις; 

Ξεχνάνε ότι αύξησαν την παρακράτηση για τον κλάδο Υγείας στις κύριες, από το 4% στο 6% και στις επικουρικές από 0% σε 6%;

Ξεχνάνε ότι προχώρησαν σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θέτοντας το 67ο έτος ηλικίας ως το απαιτούμενο όριο, εγκλωβίζοντας σε επιπλέον χρόνια δουλειάς χιλιάδες εργαζόμενους; 

Ξεχνάνε ότι μείωσαν κατά 20% τις κατώτερες συντάξεις σε όσους νέους συνταξιούχους δεν είχαν συμπληρώσει το 67ο έτος; 

Ότι επέβαλαν την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, που ήταν μια μικρή ανακούφιση για τους χαμηλοσυνταξιούχους; 

Καμιά σύνταξη δεν διέσωσαν. Το αντίθετο. 

Με τον νόμο Κατρούγκαλου άρχισε η περικοπή των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων. 

Με τον νόμο Κατρούγκαλου, αυτό τον νόμο - λαιμητόμο, οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί για όσους τώρα βγαίνουν στη σύνταξη. 

Αλήθεια, πώς μειώνουν την ανεργία; 

Με τη μερική απασχόληση που έχει εκτοξευτεί στα ύψη; 

Με την εποχιακή δουλειά, που λόγω του τουρισμού, απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, μόνο μερικούς μήνες το χρόνο; 

Τα δικά τους στοιχεία επιβεβαιώνουν πως το διάστημα Γενάρη - Οκτώβρη, με μερική και εκ περιτροπής εργασία ήταν το 54% των συμβάσεων και μόνο το 46% ήταν συμβάσεις με πλήρες ωράριο. 

Έτσι, αλήθεια, μειώνουν την ανεργία, μοιράζοντας μία θέση εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους; 

Ούτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κυβέρνηση ΝΔ με τους συμμάχους τους, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις αδικίες των μνημονίων, γιατί τα μνημόνια ήταν τα χρήσιμα εργαλεία που αξιοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις για να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στο λαό. 

Κι αυτή η αδικία είναι νόμος στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που είναι από τη φύση του άδικο για τους πολλούς για την εργατική τάξη, το λαό.

Ένας τρόπος υπάρχει να αποκατασταθούν οι αδικίες των μνημονίων: 

Να καταργηθούν τα μνημόνια, να καταργηθούν οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί αντεργατικοί νόμοι, να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα στους συνταξιούχους, να πάρουν πίσω οι εργαζόμενοι όλα όσα έχασαν στα χρόνια της κρίσης.

Ζητάνε από τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους να τους πουν κι ευχαριστώ, γιατί φέτος θα ξαναδώσουν το κοινωνικό μέρισμα σε όλους όσοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της στην κοροϊδία, αλλά το λογαριασμό τον έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά -και συνεχίζει να τον πληρώνει- η εργατική λαϊκή οικογένεια. 

Κι αυτός ο λογαριασμός έφτασε στα 6,4 δισ. ευρώ, αυτό είναι το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. 

Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πρέσας διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν τις κοινωνικές ανάγκες και της φοροαφαίμαξης του λαού.

Μάλιστα με το νέο προϋπολογισμό, που η κυβέρνηση προκαλεί ότι είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν 1 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους. 

Ενώ, αντίθετα το κεφάλαιο πληρώνει -αν πληρώνει κιόλας- μόλις το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων. 

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση τα παίρνει από το λαό για να τα δώσει στους κεφαλαιοκράτες, αφού μόνο για το κεφάλαιο προβλέπει μείωση φόρων , επιχορηγήσεις και νέα προνόμια.

Αυτή η «νέα εποχή» που ανακάλυψε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, σημαδεύεται από τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους που ισχύουν στο σύνολό τους, από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 και από την ενισχυμένη εποπτεία. 

Κι όλα όσα λένε περί δίκαιης ανάπτυξης, είναι μόνο παραμύθια για μικρά παιδιά. 

Απόδειξη όλα όσα ζουν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου και δω στην Ευρυτανία, στο Καρπενήσι, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. 

Για ποια δίκαιη ανάπτυξη μιλάνε, όταν η ανεργία στην Ευρυτανία εξακολουθεί να σπάει κόκαλα και οι νέοι εγκαταλείπουν σταδιακά τον νομό είτε μόνιμα είτε για σεζόν στα νησιά για να δουλέψουν για λίγους μήνες στις γνωστές άθλιες συνθήκες της εργασιακής ζούγκλας; 

Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ερήμωση της ελληνικής επαρχίας, το παράδειγμα αυτής εδώ της περιοχής είναι χαρακτηριστικό. 

Τα χωριά της Ευρυτανίας έχουν ουσιαστικά ερημοποιηθεί και ο πληθυσμός μειώνεται ραγδαία. 

Η μείωση είναι διπλάσια από την αντίστοιχη πανελλαδική, αφού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι 6,55% από το 2011 ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 3,2%. 

Ο νομός γερνάει μέρα με τη μέρα, με το μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού να υπερβαίνει τα 50 χρόνια.

Πολλοί λένε ότι σε λίγα χρόνια, με αυτούς τους ρυθμούς, θα μπει θέμα για το αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως νομός, κάτι που θα έχει δραματικές συνέπειες για το Καρπενήσι.

Για ποια δίκαιη ανάπτυξη μιλάνε, όταν οι κτηνοτρόφοι του νομού υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές στο γάλα και στο κρέας, που δεν επαρκούν ούτε για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής; 

Μάλιστα φέτος οι έμποροι, απ΄ ότι μαθαίνουμε, δίνουν μόλις 65 λεπτά το λίτρο στο πρόβειο γάλα, ενώ υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες αρνούνται να πάρουν γάλα από μικρούς παραγωγούς, με παραγωγή κάτω από 10 τόνους το έτος. 

Ενώ, έχει βουίξει ο τόπος ότι παρασκευάζεται τυρί που βαφτίζεται «φέτα» με εισαγόμενο γάλα.

Για ποια δίκαιη ανάπτυξη μιλούν, όταν οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, το οποίο επιβαρύνεται και από το δύσβατο της περιοχής και από την σημαντικά υψηλότερη τιμή των καυσίμων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα;

Η μεταμνημονιακή εποχή του κ. Τσίπρα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη μνημονιακή, γιατί κουβαλάει μαζί της όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια, όχι μόνο για να επιβιώσει στον τόπο που γεννήθηκε και ζει, αλλά και για να καλύψει τις ανάγκες της για παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια. 

Για ποια παιδεία να μιλήσουμε, όταν ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, όταν τα παιδιά που φοιτούν σε σχολεία εκτός Καρπενησίου είναι πια ελάχιστα; 

Και μάλιστα με το καινούργιο φρούτο αυτό της “αναμοριοδότησης” των σχολικών μονάδων του Καρπενησίου: 

Και οι δυσκολίες θα μεγαλώνουν για τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και μόνιμους

και τα σχολεία θα υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο, αφού θα δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ η στελέχωσή τους

θα υποβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, αφού θα απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί φορείς. 

Για ποια υγεία να μιλήσουμε, όταν το νοσοκομείο του Καρπενησίου είναι υποστελεχωμένο και λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας αδυνατούν να προσφέρουν τη στοιχειώδη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; 

Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα λόγω της έλλειψης έργων υποδομής στην περιοχή, τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, την έλλειψη αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας. 

Και επειδή βρισκόμαστε στην Ευρυτανία, στο Καρπενήσι, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο μεγάλο κόστος που επωμίζεται η λαϊκή οικογένεια εδώ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας για να καταφέρει να ζεσταθεί τους χειμερινούς μήνες. 

Κι αυτό το κόστος δεν πρόκειται να μειωθεί με το κουτσουρεμένο επίδομα θέρμανσης, που είναι βέβαια μόνο για ελάχιστους. 

Για να υπάρξει μια μικρή έστω ανάσα ανακούφισης απαιτείται να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο, να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. 

Φίλες και Φίλοι 
Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Η κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το ποιος εκπροσωπεί το “παλιό” και το “νέο, την “πρόοδο” και τη “συντήρηση”, το “λαϊκισμό” και την “υπευθυνότητα”, δεν μπορεί να κρύψει ότι και οι δύο υπηρετούν το σημερινό βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο. 

Αυτόν το δρόμο που για τους πολλούς, τους εργάτες, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, έχει μόνο βάρη, φόρους, ανεργία, μισθούς και συντάξεις πείνας, ενώ για τους λίγους τους καπιταλιστές έχει φοροαπαλλαγές, ζεστό κρατικό χρήμα για τις επενδύσεις τους. 

Γι’ αυτό η επόμενη μέρα για το λαό, όποιος κι αν κάτσει στην καρέκλα της εξουσίας, θα είναι ίδια και χειρότερη, γιατί χειρότερο γίνεται για το λαό το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Γι’ αυτό λέμε στο λαό μας, να μην ψάχνει για διαφορές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. 

Μπορεί να κάνει αυτός τη διαφορά, να δυναμώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. 

Μόνο έτσι μπορεί να μεγαλώσει τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που σήμερα μπορεί να ασκεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως με αυτή την πολιτική, συμφωνεί κι επαυξάνει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί κολαούζοι τους.

Μόνο έτσι μπορούμε να πληθύνουμε τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σύγχρονων δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργαζομένων.

Με την προχτεσινή απεργία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι έδωσαν μαζική απάντηση, παρά τις τρικλοποδιές του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ, την τρομοκρατία της εργοδοσίας έστειλαν μήνυμα αντίστασης, ελπίδας. 

Αυτός ο αγώνας τώρα πρέπει να συνεχιστεί. 

Για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για ΣΣΕ, για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία. Για να μπουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες μας. 

Να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον φασισμό και το σύστημα που τους γεννά.

Απευθυνόμαστε σε όσους λένε: Ευτυχώς σ' αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει σιγή νεκροταφείου, γιατί υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, υπάρχει ταξικό εργατικό κίνημα, υπάρχει το ΠΑΜΕ.

Τους λέμε: Πάρτε τη θέση σας δίπλα στους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές.

Δυναμώστε το ΚΚΕ παντού και στα σωματεία, στους συλλόγους και στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν και στις βουλευτικές και στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο Μάη.

Όλοι στη μάχη για δυνατό ΚΚΕ, για τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου