Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Έξι τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε στο ψυγείο


Πολλοί πιστεύουν πως ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθούν τα τρόφιμά μας για μεγαλύτερο διάστημα είναι να τα βάλουμε στο ψυγείο μόλις τα αγοράσουμε. Αλλά υπάρχουν ορισμένα είδη για τα οποία το ψυγείο σημαίνει πως θα χαλάσουν γρηγορότερα, θα χάσουν τη γεύση και την υφή τους ή απλώς θα «μαυρίσουν».
Έξι τέτοια τρόφιμα είναι τα παρακάτω, σύμφωνα με τον Independent.
Ντομάτες
frtouam2.jpg
Βάζοντας τις ντομάτες στο ψυγείο ουσιαστικά σταματάμε τη διαδικασία της ωρίμανσής τους και σκοτώνουμε τη γεύση τους. Η χημική τους σύσταση αλλάζει με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η γεύση τους. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υφή και το χρώμα της ντομάτας.
Πατάτες
frtouam3.jpg
Οι πατάτες χρειάζονται αποθήκευση σε μέρος ξηρό και δροσερό, είτε μέσα σε χαρτί είτε μέσα σε τρυπημένη σακούλα για να μην χαθεί η ξηρότητα- όχι όμως μέσα στο ψυγείο. Εκεί το άμυλο της πατάτας μετατρέπεται σε σάκχαρα επηρεάζοντας την υφή της και προκαλώντας αποχρωματισμό. Στο μαγείρεμα η γεύση της θα είναι πιο γλυκιά.
Κρεμμύδια
Onions.jpg
Αν δεν είναι ξεφλουδισμένα, χρειάζονται ένα μέρος ξηρό και δροσερό με άφθονο εξαερισμό και όχι το κρύο ψυγείο. Η μόνη περίπτωση να χρειάζονται ψύξη είναι αν τα αγοράσουμε ξεφλουδισμένα ή κομμένα. Τα κομμένα κρεμμύδια μπορούν να διατηρηθούν σε σφραγισμένο δοχείο για έως επτά ημέρες.
Ψωμί
frtouam4.jpg
Το ψυγείο είναι «πολύ κακό» για το ψωμί. Ενώ η κατάψυξη μπορεί να καθυστερήσει πράγματι το να γίνει μπαγιάτικο, το ψυγείο στην ουσία την επιταχύνει. Ουσιαστικά η χαμηλή θερμοκρασία κάνει το άμυλό του να κρυσταλλοποιείται πιο γρήγορα από ό,τι σε θερμοκρασία δωματίου, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο γρήγορα σκληρό και να μπαγιατεύει.
Μπανάνες
frtouam1.jpg
Αν βάλετε ώριμες μπανάνες στο ψυγείο, η χαμηλή θερμοκρασία θα τις βοηθήσει να διατηρήσουν την ωρίμανσή τους για μερικές ημέρες. Αν όμως τις βάλετε ενώ είναι ακόμα πράσινες και σκληρές, δεν θα ωριμάσουν καθόλου. Ούτε καν αφού τις βγάλετε από το ψυγείο- και η φλούδα τους θα μαυρίσει.
Οι μπανάνες είναι τροπικό φρούτο και οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα ένζυμά τους να «τρέχουν»- κι έτσι η φλούδα μαυρίζει.
Σκόρδο
frtouam5.jpg
Αν βάζετε το σκόρδο στο ψυγείο ή σε πλαστικές σακούλες μπορεί να μουχλιάσει. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσής του είναι να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου σε σκοτεινό, ξηρό μέρος με άφθονο εξαερισμό.