ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Το Ζεϊμπέκικο του Μενούση


Μουσική Γιώργος Δούσος / Στίχοι Χρήστος Καφτεράνης
Τραγουδούν  Λάμπρος Καυκούλας-  Γιάννης Διονυσίου - Μαριάννα Πολυχρονίδη
Στέλλα Γιαλτζή-  Όλγα Ζορμπά-  Χρήστος Κεσικιάδης

Οι εκδόσεις δίσκων Καθρέφτης ήχων Αληθινών, παρουσιάζει το στιχουργό  Χρήστο Καφτεράνη και τον συνθέτη – μουσικό Γιώργο Δούσο σε 11 νέα τραγούδια. Ενας κύκλος τραγουδιών με τίτλο Το Ζεϊμπέκικο του Μενούση

Το Ζεϊμπέκικο του Μενούση, είναι μια μουσική πρόταση από δυο πρωτοεμφανιζόμενους τραγουδοποιούς, που καταφέρνουν να παντρέψουν το διαχρονικό λαϊκό τραγούδι  με την μουσική παράδοση και τον ποιητικό- στιχουργικό λόγο όπως αυτός μας παρουσιάζεται μέσα από τα σύγχρονο ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 50 χρόνων. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι σε αυτό το κύκλο τραγουδιών (μια φόρμα που τείνει προς εξαφάνιση) εκτός από τους 2 συντελεστές που έχουν τον κύριο λόγο, νέα πρόσωπα (μουσικοί και τραγουδιστές) οι περισσότεροι από τον δημιουργικό κύκλο  της Θεσσαλονίκης, κάνουν την πρώτη τους δυναμική παρουσία  στην επικαιρότητα του τραγουδιού και της δισκογραφίας.
Δείτε στο youtube το video clip



Δυό λόγια για τους συντελεστές του δίσκου:
"Τα ονόματα που έχουμε είναι όνειρα. Αν ονειρεύομαι το όνομά σου ποιόν θα ονειρευτώ;" γράφει ο Ζοζέ  Σαραμάγκου. Αλλά τί είναι τα ονόματα και από τί αποτελούνται και ποιό το υλικό των ονείρων; Αν τα ονόματα είναι ήχοι ο Χρήστος Καφτεράνης γράφει μουσική με τους στίχους του. Αν τα ονόματα είναι φθόγγοι ο Γιώργος Δούσος γράφει ποίηση με τη μουσική του. Μελωδίες αρχέγονες και θεμελιώδεις ανθρωποκεντρικές ιδέες συγχορδίζονται και προσθέτουν μια ακόμα φωνή στην αιώνια ονειρική εποπτεία του κόσμου. Γιατί τί άλλο είμαστε πέρα από ήχοι και ονόματα; Και εκεί που οι φθόγγοι αδυνατούν να μας φανερώσουν μια ενιαία πρωτόγλωσσα, η μουσική το καταφέρνει. Από τη μουσική των σφαιρών, μέχρι τους χτύπους του καρδιακού κυμβάλου, από το μεγάκοσμο ως το μικρόκοσμο η μουσική αποτελεί το συνδετικό κρίκο των κόσμων ,συνδέει το υλικό με το πνευματικό, το κοντινό με το υπερβατικό, το καθημερινό με το αιώνιο. Κοσμογονία ήχων, κοσμογονία λέξεων. Το "Εν αρχή ην ο Λόγος" καθώς εκφέρεται παράγει ήχο, και εδώ η ώσμωση ήχων και φθόγγων γεννά το Ζεϊμπέκικο του Μενούση. Η κοσμογονία δε γνωρίζει νόρμες ,δεν αυτοπεριορίζεται σε καλούπια. Ο Γιώργος Δούσος αντλεί αφειδώς από όλα τα είδη μουσικής, δημοτική, λαϊκή, κλασσική, παραδοσιακή, και παράγει ένα ψηφιδωτό ηχητικών προτάσεων. Ο Χρήστος Καφτεράνης αναβιώνει τις ξεχασμένες φωνές των ομηρικών αοιδών, των περιπλανώμενων τροβαδούρων που εξυμνούσαν τα πάθη του κόσμου, και σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο ποιητικό λόγο δημιουργεί το ραψωδό των εθνικών οδών. Τα λόγια είναι άνεμος, το ίδιο συμβαίνει νομοτελειακά και με τους ήχους. Ποιά η αξίωση μας λοιπόν για διάρκεια; Κι αν τα λόγια και οι ήχοι είναι ονόματα, που εδράζεται η σταθερότητά τους, ποιά η αξία τους; Ίσως στο ότι απότελούν τον μόνο τρόπο έκφρασης αυτού του αβυσσαλέου ανέκφραστου ,που λέγεται άνθρωπος. Άλλωστε όπως λέει ο Σαραμάγκου: "Μέσα μας υπάρχει κάτι που δεν έχει όνομα και αυτό το πράγμα είμαστε εμείς".
Περιεχόμενα δίσκου
Το Ζεϊμπέκικο του Μενούση
Μουσική Γιώργος Δούσος / Στίχοι Χρήστος Καφτεράνης

01.Βαρδιάνος  -  Λάμπρος Καυκούλας
02.Ελασσόνα-  Γιάννης Διονυσίου
03.Φροσύνη - Μαριάννα Πολυχρονίδη
04. Το ζεϊμπέκικο του Μενούση - Στέλλα Γιαλτζή
05. Αποτυπώματα της νύχτας -  Όλγα Ζορμπά
06. Χωρισμός τον Σεπτέμβρη -  Χρήστος Κεσικιάδης
07. Υπόσχεση - Γιάννης Διονυσίου
08. Άννα - Όλγα Ζορμπά
09. Νυσταγμένη πίστα -  Λάμπρος Καυκούλας
10. Το γεφύρι της καρδιάς - Στέλλα Γιαλτζή
11. Πυρρίχιος Έρωτας -  Χρήστος Κεσικιάδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου