Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Ποντιακά Σωματεία: Να μετονομαστεί η Πλ. Ελευθερίας σε Πλ. Γενοκτονίας

Ποντιακά Σωματεία: Να μετονομαστεί η Πλ. Ελευθερίας σε Πλ. Γενοκτονίας
Την Παρασκευή 06-11-2015, κατόπιν πρόσκλησης του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ε.Λ.Β., με αφορμές τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, τα παρακάτω υπογράφοντα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ημαθίας υπογράφουμε το παρακάτω ψήφισμα:
Μετά τα τόσα δημοσιεύματα περί “Γενοκτονίας” και “Αιματηρής Εθνοκάθαρσης” με αφορμή τις ανιστόρητες και αίολες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, τις οποίες καταδικάζουμε, θεωρούμε περιττή την όποια αναφορά στην ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 1994, τις δεκάδες έως σήμερα αντίστοιχες αποφάσεις Κοινοβουλίων της Ευρώπης, Αμερικής, Αυστραλίας κ.α., αλλά και της Διεθνούς Επιτροπής για τις Γενοκτονίες το 2007.
Επειδή όμως η εθνική ευαισθησία δεν μπορεί να εκδηλώνεται κατά περίπτωση και μάλιστα με εντελώς δυσανάλογο τρόπο, εκφράζουμε την αγανάκτηση μας προς τους όψιμους υπερασπιστές της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, οι οποίοι βρίσκουν έδαφος κομματικής εκμετάλλευσης σε ένα ζήτημα “ιερό” για όλους τους Έλληνες, Πόντιους και μη. Δεν είναι δυνατό να ανεχθούμε την υποκρισία αυτών των “Ποντιοπατέρων” που από την μια κατακεραυνώνουν τον νυν Υπουργό κ. Φίλη που υποβαθμίζει πράγματι με τις δηλώσεις του την Γενοκτονία σε “αιματηρή εθνοκάθαρση”, αλλά από την άλλη σφύριζαν αδιάφορα όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως Υπουργός Εξωτερικών και ο Κώστας Καραμανλής ως Πρωθυπουργός της Χώρας κατέθεταν στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ και απέδιδαν τιμές στον Γενοκτόνο. Οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα “διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ” που βρίσκονταν άραγε όταν ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός της Χώρας αναιρούσαν εμπράκτως, όσα η Ελληνική Βουλή αποφάσισε ομόφωνα; Γιατί οι σημερινοί λαλίστατοι, τότε σιώπησαν;
Η μεγαλοστομίες και το ανάθεμα a la carte, με γνώμονα κομματικές επιλογές, όχι μόνο δεν ενισχύουν τον αγώνα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά αντίθετα τον ευτελίζουν σε “εργαλείο” όσων έχουν άλλες στοχεύσεις και παρασύρουν αγνούς συμπατριώτες σε δρόμους που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.
Καταδικάζουμε συλλήβδην όλους τους ανωτέρω και κάθε άλλον που με δηλώσεις ή πράξεις αμαυρώνει τον ευγενή αγώνα για αναγνώριση της Γενοκτονίας και μη επανάληψης της στο μέλλον.
Επαναφέρουμε στο προσκήνιο ένα αίτημα που δυστυχώς έπεσε στη λήθη, όπως και τόσα άλλα: Να μετονομαστεί η “Πλατεία Ελευθερίας” στη Θεσσαλονίκη, (που πήρε το όνομα της από την απόφαση των Νεοτούρκων για “Ελευθερία” των Τούρκων μέσω της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής) σε “Πλατεία Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής”. Εκεί, σε ειδικό μνημείο που θα στηθεί για το σκοπό, όλοι μαζί οι πρόσφυγες που έχουμε υποστεί Γενοκτονία θα μπορούμε να τιμούμε εφεξής τα θύματα και να διατρανώνουμε την αντίθεση μας απέναντι στη μήτρα των Γενοκτονιών που είναι ο απανταχού Εθνικισμός.
Αυτή θα είναι η ιστορική παρακαταθήκη που οφείλουμε να παραδώσουμε στους απόγονους των Γενοκτονημένων Ελλήνων της Ανατολής, με την ευχή να μην ζήσουμε ξανά Γενοκτονία και γι αυτήν θα αγωνιστούμε.
Το είδαμε: e-Pontos.gr