ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ο Μέγας Αλέξανδρος.... θαμμένος στην Αμφιπολη;

Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ξαναβάζουν στο προσκήνιο τον λόφο Καστά, δίνοντας ξανά ζωή στις εικασίες, περί ύπαρξης της σωρού του Μαγάλου Αλεξάνδρου στο ταφικό μνημείο.
Σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή Λάζαρου Πολυμενάκου, πρόσφατες μελέτες καταστούν σαφείς τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη τριών πιθανών ταφικών δομών, στα βορειοανατολικά του λόφου, οι οποίες συνδέονται με την ύπαρξη μιας δεύτερης πύλης περιμετρικά του λόφου.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής σε συνέντευξή του αποκαλύπτει ότι: «Στη δημοσίευση του 2004 είχαν ήδη επισημανθεί οι σημαντικότερες γεωφυσικές «ανωμαλίες» και η σχέση τους κυρίως με πιθανές ανθρωπογενείς δομές στο εσωτερικό του λόφου.
Ωστόσο, η συσσωρευμένη εμπειρία στην εφαρμογή της σεισμικής τομογραφίας (αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία) παρέχει τη δυνατότητα να δω την εικόνα «με άλλο μάτι». Και πέρα από πιθανούς τάφους, να αντιληφθώ στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δομή και την ευστάθεια του λόφου, στοιχεία κρίσιμα για την πολύ δύσκολη ανασκαφική προσέγγιση του εσωτερικού του. Συνθέτοντας εκ νέου τα παλαιά στοιχεία, και τις ήδη υπάρχουσες ενδείξεις, διαμορφώνω μια νέα ολοκληρωμένη ερμηνεία.
Σε πιο απλοποιημένη μορφή, διαμορφώνεται η παρακείμενη τρισδιάστατη εκτιμώμενη εικόνα του εσωτερικού του λόφου (παρακάτω εικόνα), αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών και κριτικής συνθετικής σκέψης.
Η εικόνα είναι πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα.
Αποκαλύπτει τη διαμόρφωση του φυσικού εδάφους από τους κατασκευαστές του μνημείου, ώστε να μπορεί αυτό να δεχθεί τις κατασκευές που έχουν σχεδιάσει να τοποθετήσουν εκεί και να τις «προστατεύει».
Διαμορφώνουν (όχι πολύ βαθιά) ορύγματα τα οποία σε κάποια σημεία τους θα φιλοξενήσουν ταφικές ή άλλες κατασκευές και μετά θα αποτελέσουν «δρόμους» προσπέλασης από και προς αυτές.
 Οι δρόμοι αυτοί επιλέγονται να προσπελάζουν το εσωτερικό ο ένας από το νότο, ο άλλος από τα βορειοδυτικά.
Ο λόγος για τους προσανατολισμούς αυτούς θα πρέπει να είναι σημαντικός τόσο από την άποψη του συμβολισμού, όσο και της λειτουργικότητας και της κατασκευαστικής αρτιότητας.
Οι κατασκευές στο εσωτερικό ολοκληρώνονται και στη συνέχεια καλύπτονται από ένα επίχωμα με διαστάσεις και όγκο ανάλογο της έκτασης που καταλαμβάνουν οι κατασκευές στη βάση του λόφου. Αλλά φυσικά και για να δημιουργηθεί ένα μνημείο που θα συμβολίζει τη σημασία του περιεχομένου του.
Και, βεβαίως, το όλο συγκρότημα να είναι «ευσταθές» και ανθεκτικό σε εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις και επιβαρυντικούς παράγοντες στο πέρασμα του χρόνου».
Οι νέες αυτές δηλώσεις, σε συνδυασμό με την πιθανότητα ύπαρξης μιας δεύτερη πύλη εισόδου πίσω από το φυλάκιο της αστυνομίας, έχουν εγείρει πολλές συζητήσεις ανάμεσα στους αρχαιολογικούς κύκλους, με πολλούς να υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από μια ιστορική ανακάλυψη, αυτή του τάφου του Μεγάλου Αξεξάνδρου.
Το είδαμε: http://www.voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου