ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Πρώτη η ΔΕΥΑ Κατερίνης... σε αυτές που χρωστούν στην ΔΕΗ

Τι κάνει η αντιπολίτευση;

του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου

πρώην δημοτικού συμβούλου Κατερίνης

Στην πρώτη θέση των ΔΕΥΑ που χρωστούν στην ΔΕΗ φιγουράρει η ΔΕΥΑ Κατερίνης για την οποία από το 2011 ως και τον περασμένο Αύγουστο έχει συσσωρευτεί το ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος στο οποίο δημοσιεύεται και ο σχετικός πίνακας.
Δεύτερη με 4.763.335,38 ευρώ είναι η ΔΕΥΑ Πτολεμαΐδας ενώ το περίεργο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΥΑ Κατερίνης ούτε ευτυχώς δικαστική διεκδίκηση.
Η κρίση λόγω μνημονίων δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία αφού υπάρχουν δεκάδες ΔΕΥΑ που πληρώνουν τις οφειλές τους κανονικά ή τις έχουν ρυθμίσει.
Το πρόβλημα για την ΔΕΥΑ Κατερίνης είναι μεγαλύτερο αφού είναι μια υπερχρεωμένη δημοτική επιχείρηση αφού στα τέλη του 2010 οι οφειλές της έφθαναν τα 22 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τότε της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης.
Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σίγουρο ότι η δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος του βιολογικού, που χρεώνεται ως οικιακό και όχι ως βιομηχανικό, επιβαρύνει υπέρμετρα την ΔΕΥΑΚ όσο και η δαπάνη για τις γεωτρήσεις στην Βροντού.
Παρ όλα αυτά τίποτε δεν έχει γίνει όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον βιολογικό που θα μείωνε την δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και για την χρήση του νερού της Μόρνας κατά την χειμερινή, φθινοπωρινή και εαρινή περίοδο κάτι που θα μείωνε κατά πολύ τα έξοδα των γεωτρήσεων.
Αντ αυτού το διυλιστήριο της Μόρνας δεν δουλεύει, τα μηχανήματα σκουριάζουν ή κλέπτονται και το νερό χάνεται. Και αν το διυλιστήριο ανήκει στο σύνδεσμο ας μην ξεχνάμε ότι και ο σύνδεσμος ύδρευσης Βόρειας Πιερίας έχει αντίστοιχα προβλήματα ενώ την πλειοψηφία στην Διοίκηση την έχει και εκεί ο Δήμος Κατερίνης κατ αναλογία των κατοίκων.
Το θέμα δεν είναι απλό γιατί μια οικονομικά υπερχρεωμένη Δημοτική Επιχείρηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της και από την άλλη τα χρέη της θα κληθούν έτσι ή αλλιώς αργά ή γρήγορα να τα επιβαρυνθούν οι δημότες.
Δυστυχώς κατά την προηγούμενη θητεία η δημοτική αρχή αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε σχετικό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για την αναζήτηση λύσεων.
Το κακό είναι ότι το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται και αν ο κ. Χιονίδης και η δημοτική πλειοψηφία αρνούνται να αντικρίσουν την πραγματικότητα κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, το θέμα είναι τι κάνει σήμερα η αντιπολίτευση;
Πως θα προστατευτούν οι πολίτες από τις επιβαρύνσεις λόγω των χρεών αλλά και για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα τους από μια επιχείρηση που διαχειρίζεται το πιο απαραίτητο δημόσιο αγαθό όπως είναι το νερό;

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου