ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (Πρώην Ψ.Ν.Π.Ο.) : Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα.
Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
 Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
10η του Οκτώβρη λοιπόν και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες, θα έλεγε κάποιος….
Μια μέρα επετειακής μνήμης και λήθης κάποιος άλλος…. Μια μέρα σκέψης, στοχασμού, επιλογής στάσης αλλά και κίνησης, δράσης, συμμετοχής θα λέγαμε εμείς.
Μια μέρα που επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για την ψυχική υγεία και ασθένεια. Μια μέρα που φέτος επιλέχθηκε να έχει ως κεντρικό θέμα την «Αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεία», ακουμπώντας δικές μας ευαίσθητες βιωματικές χορδές, «προκαλώντας» μας να πάρουμε θέση. Η ψυχική ασθένεια αποτελεί για τους περισσότερους ακόμα και σήμερα εν έτει 2015 κάτι το παράξενο, το μυστήριο, το ανεξήγητο, το διαφορετικό, το τρομακτικό.
Δεν το αγγίζουμε εύκολα.
Μύθοι, προκαταλήψεις, ταμπέλες και απαξία ακολουθούν. Συνοδεύουν τους ανθρώπους με ψυχική νόσο και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πορεία της ανάρρωσης, η οποία είναι από μόνη της αρκετά δύσβατη και επίπονη.
Ο τρελός, ο επικίνδυνος, ο δαιμονισμένος, ο διαφορετικός δηλαδή, «ο μακριά από εμάς», ήταν και δυστυχώς συνεχίζει, πιο περιορισμένα βέβαια , να είναι ο ψυχικά πάσχων .
Ένας κοινωνικά στιγματισμένος άνθρωπος με ανεξίτηλο ένα σημάδι απαξίας, ντροπής, περιθωρίου και κοινωνικού αποκλεισμού.
Η «μυστήρια και παράξενη» λοιπόν ψυχική νόσος συναντιέται δυστυχώς σε ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο θέτοντας τους ουσιαστικά πολύ γρήγορα στην απομόνωση και το περιθώριο, αφού ελάχιστοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας (αξιολόγηση, θεραπεία, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση).
Παραβιάζονται και στερούνται πολλές φορές ακόμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα τους τόσο στις ίδιες τις δομές «θεραπείας» λόγω της υποστελέχωσης απο επαγγελματίες ψυχικής υγείας, πεπαλαιωμένων μοντέλων διοίκησης και θεραπείας - αποκατάστασης , αλλά και στην κοινότητα.
Επαναρχόμεθα σε παλαιότερες εποχές λόγω της υποχρηματοδότησης, που είναι απότοκος της οικονομικής κρίσης.
Εμείς παλεύουμε για να διαφυλάξουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους στην αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου με αξιοπρέπεια, γιατί πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που έτυχε να νοσήσουν από κάποια ψυχική ασθένεια, οι άνθρωποί μας, δεν πρέπει να τιμωρούνται μέσα από την καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων και συνολικά της αξιοπρέπειάς τους.
Με πρόταγμα μας λοιπόν την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη, το σεβασμό στις ανάγκες των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους, πορευτήκαμε και συνεχίζουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Παρεμβάσεις και δράσεις πρόληψης – ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης της κοινότητας, ενδυνάμωσης των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους με προγράμματα υποστήριξης, ψυχοεκπαίδευσης αποτελούν ένα μικρό δείγμα των ποικίλλων υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχονται στο μικρό μας «σπίτι».
Το δίκτυο μας.Άμεσα και έγκαιρα, σύγχρονα και επιστημονικά, σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, δωρεάν για όλους..
 Είμαστε εδώ λοιπόν «ζωντανοί στη σκηνή» της διεκδίκησης και της αξιοπρέπειας για εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους που πιστεύουν ότι «η ψυχική νόσος δεν καταστρέφει την ζωή απλά την αλλάζει» και παλεύουν για μια κοινωνία ισοτιμίας με αξιοπρέπεια, για το δικαίωμα τους στην θεραπεία, την κοινωνική, οικονομική, επαγγελματική αποκατάσταση,για το δικαίωμα τους στην ίδια τη ζωή…..
Με αφορμή λοιπόν τούτη τη μέρα….και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης/9/2015,καθώς και της ορκωμοσίας τους,θα θέλαμε να εκφράσουμε, εκ μέρους του Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων του Ψυχιατρικού τομέα του Γ.Ν.Κατερίνης, τα θερμά συγχαρητήρια, στους επανεκλεγέντες βουλευτές, Κο Κ.Κουκοδήμο, Κα Σκούφα Μ. και Κο Τζαμακλή Χ. καθώς και στο νεοεκλεγέντα βουλευτή, Κο Καστόρη Α.
Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση των υψηλών ευθυνών που αναλαμβάνετε, δεδομένης της δύσκολης, οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα κι οι πολίτες της.
Είμαστε βέβαιοι οτι θα υπηρετήσετε με ειλικρίνεια, εντιμότητα , συνέπεια και υπευθυνότητα τα συμφέροντα του Νομού μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προώθηση κι επίλυση σημαντικών τοπικών προβλημάτων.
Σ αυτή την προσπάθεια θα είμαστε αρωγοί στο πλευρό σας, προσβλέποντας σε μια γόνιμη κι εποικοδομητική συνεργασία για το καλό του τόπου κι ειδικότερα σ ότι αφορά προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση αιμορραγεί....!
Η ασθμαίνουσα πλέον ψυχιατρική αποασυλοποίηση καταδυναστεύεται......από τις εώς τώρα πολιτικές, δράσεις και σχεδιασμούς της πολιτείας και των διοικήσεων.....!
Η Πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί προσεκτικά τις αιτιάσεις των φορέων και των Δομών που ασχολούνται με την Αποασυλοποίηση.
 Το διεκδικητικό τους πλαίσιο είναι σαφές και ρεαλιστικό.
Η άναρχη εφαρμογή αντιεπιστημονικών προγραμμάτων στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, θα επιφέρει μεγαλύτερη καταστροφή από εκείνη που φιλοδοξούσε να αποτρέψει.
Και επειδή πρέπει χρήστες του δικτύου και εργαζόμενοι να προστατευθούν, χρειάζεται να υπάρξει άμεση εφαρμογή συστήματος διασφάλισης της ποιότητας και αξιολόγησης των μονάδων και του επιστημονικού και κοινωνικού έργου των φορέων με ποιοτικά και κοινωνικά κριτήρια!.
Οικοτροφεία ,κινητές μονάδες και ξενώνες, χαρακτηρίζονται από υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και ανισότητα κατανομής υπηρεσιών.
Έτσι, παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα στην αποασυλοποίηση, εντούτοις ο ασθενής που πάσχει ψυχικά, τόσο εκείνος που διέμενε σε «άσυλα» όσο και στην κοινότητα, δυσκολεύεται να κάνει χρήση υπηρεσιών.!
Επιβάλλεται δηλαδή, η κινητοποίηση θεσμικών και κοινωνικών παραγόντων, ο μετασχηματισμός των σχέσεων εξουσίας, , η μετατροπή, αύξηση και διάθεση των πόρων για την προσωπική χρήση των ψυχικά πασχόντων , η ριζική αλλαγή στις διοικητικές διαδικασίες, η αναβάθμιση του θεραπευτικού δυναμικού της Ψυχιατρικής και η ανάπτυξη πραγματικών και ριζικών εναλλακτικών λύσεων στον εγκλεισμό, η υπέρβαση των κατεστημένων των επαγγελματικών ρόλων, και η κοινωνική επανένταξη, εν τέλει, των ψυχικά πασχόντων!
Κατανοητές οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα! !
Παρόλα αυτά, μια κοινωνία η οποία θέλει να χαρακτηρίζεται ως κοινωνία δικαίου, οφείλει να εμφανίσει χαρακτηριστικά προστασίας υπέρ των ανθρώπων με ειδικές ιδιαιτερότητες!

Εκ μέρους του Σωματείου
Ο Πρόεδρος Η Γ.Γραμματέας
Τσιάρας Κων/νος Τσαουσίδου Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου