Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Πού πήγαν οι «κόκκινες γραμμές»;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Όσο κράτησε η πρώτη «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση, αλλά και πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, από το πρωί ως το βράδυ ο κ. Τσίπρας και όλα τα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμιά διάκριση ανάμεσα στους σημερινούς υπουργούς και τους πρώην της Αριστερής Πλατφόρμας (σήμερα «Λαϊκής Ενότητας»), δεν έκαναν άλλο από το να μας μιλάνε και να μας περιγράφουν τις «κόκκινες γραμμές» τους.

Στις 17 Οκτωβρίου, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το μνημονιακό πολυνομοσχέδιό του, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορείς για όλα να βάζεις «κόκκινες» γραμμές». Διότι «πρέπει να αποφασίσεις πού θα στοχεύσεις. Πρέπει να τα συνεχίσουμε όλα αυτά και να περάσει η αξιολόγηση και να φτάσουμε στη συζήτηση, στη μεγάλη αυτή συζήτηση για την αναγκαία απομείωση του χρέους». Και επειδή, «κάναμε μια επιλογή συμβιβασμού και δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Ο ελληνικός λαός είχε τη δυνατότητα να κρίνει και να επιλέξει ποιος θα είναι αυτός που θα διαχειριστεί μια δύσκολη συμφωνία για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο. Για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο οι εκλογές έγιναν μετά από μια δύσκολη συμφωνία και όχι πριν τη συμφωνία αυτή».

Επομένως, οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες αποπροσανατόλιζαν τον λαό έχουν πάει περίπατο.

Πρόκειται για τις ίδιες «κόκκινες γραμμές» οι οποίες, χωρίς να κατονομάζονται πλέον, είχε ο ίδιος ο κ. Τσίπρα περιγράψει λίγες μέρες νωρίτερα, στις 5 Οκτωβρίου, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης:

«Απέναντι στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή που θέλει να θεμελιώσει την οικονομική ανάπτυξη πάνω σε κοινωνικά ερείπια, εμείς εισηγούμαστε ένα άλλο μοντέλο που θα στηρίζεται

· στην ενίσχυση και την προστασία του μισθού και της εργασίας

· στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών

· στην ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας

· στην αξιοποίηση του υψηλών προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας

· στην βαθιά αλλαγή των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης.

ώστε να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και άρα η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».

Τα δύο πρώτα έχουν πάει περίπατο. Τα άλλα είναι απλώς βερμπαλισμοί.

Οι «κόκκινες γραμμές», άλλωστε, έχουν ήδη μεταμφιεστεί σε «ανοιχτά σημεία», τα οποία τελούν υπό διαπραγμάτευση: Κόκκινα δάνεια, επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ιδιωτικοποιήσεις με «γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Στις 3 Οκτωβρίου, ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει ενώπιον της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένα είδος αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, όπου οι «κόκκινες γραμμές», ήδη από την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου, είχαν ήδη μεταμφιεστεί στο σύνθημα «ξεμπερδεύουμε με το παλιό». Πρόβαλε πλέον η ανάγκη «να είμαστε μεθοδικοί, ρεαλιστές και ταυτόχρονα έτοιμοι να προτείνουμε αναγκαίες και επεξεργασμένες ριζοσπαστικές λύσεις».

Διότι πλέον οι κόκκινες γραμμές είχαν εξαφανιστεί και ο βασικός στόχος είχε γίνει η υλοποίηση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, μαζί με την εξεύρεση ισοδυνάμων, προκειμένου να ισορροπηθεί η παραίτηση από τις «κόκκινες γραμμές». Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είχε ήδη πάψει να αποτελεί «κόκκινη γραμμή», καθώς, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε, αναζητάται το σχετικό ισοδύναμο.

Κι’ εκεί που κόκκινη γραμμή ήταν πάντα να μην γίνει η αξιολόγηση, τώρα ακούμε συνεχώς ότι αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα και με επιτυχία.

Διότι, όπως ο κ. Τσίπρας είπε, «βασικός μας στόχος να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από την επιτροπεία». (Η οποία επιτροπεία ήταν άλλη μια «κόκκινη γραμμή», από την οποία θα μας είχαν απαλλάξει ήδη από τις 25 Ιανουαρίου, ώστε «να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία»!)

Τις «κόκκινες γραμμές» έχει εγκαταλείψει φυσικά και ο κ. Τσακαλώτος, που πλέον μας λέει ότι η αξιολόγηση αποτελεί αναγκαίο όρο.

Μαζί με τις «κόκκινες γραμμές» του, ο κ. Τσακαλώτος εγκατέλειψε και την… αριστεροσύνη του, όπως είπε στη συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, στις 27 Σεπτεμβρίου: «Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά. Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά».

Μέσα στην σύγχυση, κάτι πρέπει να πουν και οι κομματικοί. Ο νέος γραμματέας του κόμματος, Π. Ρήγας, στη συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», στις 18 Οκτωβρίου, αντικατέστησε τις «κόκκινες γραμμές» με την ανάγκη να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «η άγρυπνη συνείδηση της κυβέρνησης» - κάτι που έχει γίνει τελευταία προσφιλές και στον κ. Τσίπρα.

Και την ίδια μέρα, στην Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλος, μιλούσε σε εκδήλωση με θέμα «Η κυβέρνηση της Αριστεράς στις νέες συνθήκες». Όπως προκύπτει, αυτές οι «νέες συνθήκες» δεν περιλαμβάνουν «κόκκινες γραμμές».

«Ακριβώς αυτό, υπό τις νέες συνθήκες είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα. Δηλαδή, να μην επιτρέψει τον απόλυτο κανιβαλισμό της αυθόρμητης κίνησης της οικονομίας», είπε. Προσθέτοντας το γνωστό «ο αγώνας είναι μακροχρόνιος» - ενώ οι «κόκκινες γραμμές» δεν ενδιαφέρονται για μακροχρόνιες «αποδόσεις».

Γι’ αυτό και πρέπει«να τελειώνουμε πάρα πολύ γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση» και «την ίδια στιγμή, να διατηρεί ζωντανό τον στρατηγικό ορίζοντα της αριστεράς, που δεν είναι άλλος από την κοινωνική χειραφέτηση».

Τι έλεγαν για τις «κόκκινες γραμμές»

-14 Σεπτεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ: «Εμείς θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση προκειμένου να γίνει κοινωνικά βιώσιμο το χρέος/Άρα λοιπόν αυτό που με ρωτάτε είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, αυτό καθ΄ αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, κι αν θέλετε αυτά είναι και τα δικά μας όπλα στη διαπραγμάτευση, οι κόκκινες γραμμές μας».

-15 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Ρόδο: «Λένε ότι αν αντισταθούμε στις παράλογες και απάνθρωπες πολιτικές θα μας πνίξουν οι αγορές. Λένε ότι αν έχουμε κόκκινες γραμμές θα μας τιμωρήσουν οι πιστωτές. Λένε ότι αν δεν κάνουμε ότι μας επιβάλουν, θα πέσει φωτιά να μας κάψει».

-19 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Αντέννα, συνέντευξη στη Μ. Χούκλη: «Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμά μας που έχουμε καταθέσει στην κρίση και το καταθέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές και στη βάση αυτού του προγράμματος θα κινηθούμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ’ ευρωπαϊκό τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

-16 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Βαρουφάκης στους NYT. «Οι γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα περαστούν. Διαφορετικά δεν θα είναι κόκκινες, αλλά απλώς μια μπλόφα».

-17 Φεβρουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Όλες αυτές οι πράξεις αλληλεγγύης, οι ανάσες που δίνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν πια χαράξει οριστικά και αμετάκλητα τις κόκκινες γραμμές μας. Και αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές όχι μόνον της Ελλάδας, είναι οι κόκκινες γραμμές όλης της δημοκρατικής Ευρώπης».

-20 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Κατρούγκαλος, ραδιόφωνο του Άλφα: «Εμείς δεν πρόκειται να συνεχίσουμε το παλιό πρόγραμμα. Θα εφαρμόσουμε στο εσωτερικό το πρόγραμμά μας. Οι επαναπροσλήψεις θα γίνουν όπως έχω πει. Δεν θα υποχωρήσουμε ρούπι από την ουσία των θέσεών μας. Έχουμε πει ότι έχουμε κόκκινες γραμμές».

-21 Φεβρουαρίου 2015, συνέντευξη Λαφαζάνη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Η κυβέρνησή μας έχει κόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν θα κάνει πίσω. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Αντίθετα ισχύουν στο ακέραιο όσα αναφέραμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις».

-21 Φεβρουαρίου 2015, Στρατούλης στην «Εφ. Των Συντακτών»: «Οι κόκκινες γραμμές μας είναι απαράβατες».

-22 Φεβρουαρίου 2015, Λαφαζάνης, Real News: «Οι κόκκινες γραμμές μας δεν θα παραβιαστούν, γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζονται και κόκκινες».

-22 Φεβρουαρίου 2015, Λαφαζάνης, «Πρώτο Θέμα»: «Η κυβέρνηση κρατάει τις κόκκινες γραμμές».

-22 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Κατρούγκαλος, Σκάι, Χατζής: «Εμείς θα κάνουμε ακριβώς αυτά που λέγαμε. Αν συνεχιζόταν το Μνημόνιο, εγώ θα έπρεπε να κάνω 2.000 απολύσεις, αλλά εγώ θα πάρω πίσω υπαλλήλους. Εγώ δεν θα μείνω στη θέση μου αν αυτά που λέω εγώ κόκκινες γραμμές δεν πρόκειται να γίνουν σεβαστά».

-24 Φεβρουαρίου 2015, Ήσυχος, Μέγκα. «Για μας κόκκινες γραμμές είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις και η τήρηση στο ακέραιο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

-20 Μαρτίου 2015, Γ. Κατρούγκαλος, Παραπολιτικά fm: «Έχουμε μερικές κόκκινες γραμμές που είναι η ουσία της πολιτικής μας και σε αυτό είμαστε ανυποχώρητοι».

-29 Μαρτίου 2015. Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΠΓ ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως καταγράφηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις. Η ΠΓ επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης» (υφεσιακά μέτρα, μείωση συντάξεων και μισθών, περαιτέρω διάλυση της αγοράς εργασίας)».

-30 Μαρτίου 2015.Αλ. Τσίπρας, Συζήτηση στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση, ενημέρωση του κοινοβουλίου: «Σ’ αυτή την διαπραγμάτευση εμείς δεν πηγαίνουμε χωρίς κόκκινες γραμμές. Σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση δεν πηγαίνουμε δίχως να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν όρια τα οποία δεν δικαιούμεθα να υπερβούμε, διότι έχουμε μία νωπή και συγκεκριμένη λαϊκή εντολή και μία ακόμα πιο σταθερή στήριξη του ελληνικού λαού, προκειμένου να φύγει η χώρα απ’ αυτήν την τρομακτική περιπέτεια που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Τα όρια της λαϊκής εντολής είναι «όχι άλλη υφεσιακή πολιτική», «όχι άλλα σκληρά μέτρα λιτότητας». Όχι σε περικοπές μισθών, συντάξεων, κανένα υφεσιακό μέτρο. Μας αφήνει παγερά αδιάφορους το αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μία αγορά εργασίας που έχει λεηλατηθεί, γιατί εμείς σκοπεύουμε το συντομότερο δυνατό να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως υπάρχει πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα δεχθούμε αύξηση σε ΦΠΑ και φάρμακα και τρόφιμα. Όχι στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, αλλά κοινοπραξίες με συμμετοχή και έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Τα έσοδα στην ανάπτυξη και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μην καρτεράτε να λυγίσουμε, μην καρτεράτε να αποτύχουμε, διότι ακόμη και αν εμείς αποτύχουμε, δεν θα είστε εσείς οι οποίοι θα καταφέρετε να ξαναέλθετε στην επιφάνεια. Δυστυχώς θα έλθουν άλλες δυνάμεις. Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό, αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσουν απόψε αν θα στηρίξουν τη διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα ή θα είναι φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου. Σας ζητάμε να υιοθετήσετε τις κόκκινες γραμμές μας. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές»/ «Προφανώς, αυτό που θέλετε σήμερα από εμένα είναι με ξεκάθαρο τρόπο να επαναδιατυπώσω τις «κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης στο πλαίσιο μίας εθνικής προσπάθειας. Οι «κόκκινες γραμμές» μας είναι σαφείς. Δεν πρόκειται εμείς να συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Δεν πρόκειται εμείς να συμφωνήσουμε στην υλοποίηση κανενός υφεσιακού μέτρου. Αυτή είναι η τελευταία μας λέξη. Είναι λέξη που λέγεται καθαρά και ξάστερα μέσα στο εθνικό Κοινοβούλιο και μπροστά στον ελληνικό λαό»/ «Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις κόκκινες γραμμές έχουμε, αυτές θέτουμε. Ξεκαθαρίζω ότι δεν υποχωρούμε όσους εκβιασμούς, όσες πιέσεις και αν δεχθούμε. Αυτά ακριβώς ζήτησα σήμερα από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν, να στηρίξουν. Το ζητώ και τώρα, διότι αυτές δεν είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, της Ελλάδας σε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που όλοι πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα».

-31 Μαρτίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντέννα: «Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και χθες ο κ. Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε. Σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ. Δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε δίλημμα συντάξεις ή ΔΝΤ».

-6 Απριλίου 2015, Καμμένος, Στον Ενικό, Χατζηνικολάου: «Δεν πρόκειται ποτέ ο ΦΠΑ να ανέβει στα νησιά. Είναι απόφαση Τσίπρα και ημών. Το ίδιο λέει και ο Γ. Βαρουφάκης. Δεν ξέρω τι λέει ο Γ. Σακελλαρίδης. Η Κυβέρνηση έχει διάθεση για έντιμο συμβιβασμό στα πλαίσια όμως των εντολών που λάβαμε από το λαό. Δεν θα πειράξουμε μισθούς και συντάξεις και ας μας το ζητάνε ξεκάθαρα. Στα εργασιακά ζητάνε ομαδικές απολύσεις. Οι θεσμοί δεν θέλουν να υπάρξουν συμφωνία. Τα αεροδρόμιο των Χανίων δεν μπορεί να πωληθεί για πέντε χρόνια. Βεβαίως και δεν θα πωληθεί ο ΟΛΠ όπως είναι τους λέμε να πάρουν το τρένο και μια προβλήτα ακόμα. Δεν αποκλείουμε με επενδύσεις το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης. Είτε θα συμφωνήσουν με τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο λαός ή θα πάμε σε ρήξη».

-6 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, Βήμα fm: «Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές εκ μέρους της κυβέρνησης εξακολουθούν και υπάρχουν/ Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις / Στον τομέα των εργασιακών έχουμε μια άλλη προσέγγιση. Πρόκειται για μέτρα που περιορίζουν τα φαινόμενα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε χιλιοστό στα ζητήματα αυτά σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

-7 Απριλίου 2015, Χρ. Σπίρτζης:«Θα θέσουμε κόκκινες γραμμές δεν θα τα χαρίσουμε όλα».

-8 Απριλίου 2015, Δ. Στρατούλης, Μέγκα. Αφού περιγράφει σκηνικό πλήρους απόκλισης στις συζητήσεις με τους δανειστές (ασφαλιστικό, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις), δηλώνει: «Δεν είναι κόκκινες γραμμές, είναι σινικά τείχη». Δεν είμαστε ούτε αποικία, ούτε προτεκτοράτο, ούτε μπανανία. Αν μας πάνε σε ρήξη γι’ αυτά θα είναι πραξικόπημα.

-15 Απριλίου 2015. Κυβερνητικό Νον πέιπερ. «Εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις για να αποδεχθεί η κυβέρνηση υφεσιακά μέτρα. Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της, τις οποίες άλλωστε έθεσε στο εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη».

-16 Απριλίου, Τ. Κορωνάκης (γραμματέας του κόμματος), Θεσσαλονίκη: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτες. Η διαπραγμάτευση δεν είναι περίπατος στη λιακάδα γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί άνοιγμα στους πολίτες».

-17 Απριλίου 2015. Π. Σκουρλέτης: «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της».

-18 Απριλίου 2015, Δ. Στρατούλης, Σκάι: «Δεν θα κάνουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν ο Ομπάμα και η Μέρκελ. Θα κάνουμε αυτές που θέλει ο ελληνικός λαός»/«Αποτελούν σινικά τείχη απροσπέλαστα οι κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει».

-18 Απριλίου 2015, Δ. Βίτσας: «Εμείς θα μείνουμε πιστοί στις κόκκινες γραμμές μας. Θα πάμε σε μια συμφωνία, σε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά δεν πρόκειται να υποταχθούμε ή να συμβιβαστούμε».

-23 Απριλίου 2015, κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ: «Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ».

-27 Απριλίου 2015, Ν. Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Real Fm, Χατζηνικολάου: «Εμείς έχουμε τέσσερις κόκκινες γραμμές στις οποίες επιμένουμε».

-29 Απριλίου 2015, «υψηλόβαθμός κυβερνητικός αξιωματούχος»: «Δεν υποχωρούμε από τις "κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο πρωθυπουργός. Η λαϊκή εντολή μάς δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά».

-30 Απριλίου 2015, κυβερνητικοί κύκλοι ενόψει του υπουργικού συμβουλίου: Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο στις 5.00 το απόγευμα στην Βουλή θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές».

-30 Απριλίου 2015, Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει».

-30 Απριλίου 2015, «κυβερνητικοί κύκλοι»: Η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές της, καθώς δεν έχει λαϊκή εντολή που θα φέρει συμφωνία που θα εκφεύγει των κόκκινων γραμμών της και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος.

-30 Απριλίου 2015, Δ. Στρατούλης σε δημοσιογράφους: «Ισχύουν οι κόκκινες γραμμές» (Για συντάξεις, 13η σύνταξη, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).

-30 Απριλίου 2015, Γ. Βαρουφάκης, συνομιλία με δημοσιογράφους στη Βουλή: «Στη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου θα συζητηθούν τα δύο καυτά θέματα στα οποία η κυβέρνηση έχει βάλει ”κόκκινες γραμμές” και αφορούν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και άνοιγμα του ασφαλιστικού».

-1 Μαΐου 2015, Π. Σκουρλέτης μετά τη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά: «Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν βαθιά κόκκινες».

-1 Μαΐου 2015, Δ. Στρατούλης μετά τη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλά κόκκινες, είναι κατακόκκινες».

-2 Μαΐου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος, συνέντευξη στην «Επένδυση»: «Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει»/ «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκεται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων».

-3 Μαΐου 2015, Αθήνα 9,84: «Πρέπει να επιμείνουμε στις κόκκινες γραμμές και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, για να υπάρχει αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω ή να αλυσοδεθούμε με αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες γραμμές».

-5 Μαΐου 2015, ανακοίνωση Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού. Αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης».

-7 Μαΐου 2015, απάντηση Σκουρλέτη σε ερώτημα δημοσιογράφου που δίνεται στη δημοσιότητα μέσω επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου του: «Οι κόκκινες γραμμές, παραμένουν βαθιά κόκκινες. Δεν έχουν τεθεί για να αλυσοδεθεί η κυβέρνηση, αλλά για να υπάρχουν και να εκφράζουν τις δεσμεύσεις μας απέναντι το λαό».

-7 Μαΐου 2015. Γ. Σακελαρίδης, Μπρίφινγκ κυβερνητικού εκπροσώπου: Δεν θα είναι νέο μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα λιτότητας. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα αναδιανέμουν τα βάρη της κρίσης/Από τις 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα αξιολογηθεί σε σχέση με την εφαρμογή όσων συμφωνηθούν με τους εταίρους, αλλά αυτό δεν αφορά την 5η αξιολόγηση/Στις κόκκινες γραμμές εργασιακά και ασφαλιστικό/Η Ελλάδα θα παρουσιάσει λίστα μεταρρυθμίσεων μόνο αν κλείσει η συμφωνία.

-9 Μαΐου 2015, Π. Σκουρλέτης, «Παρασκήνιο»: Επισημαίνει ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε εργασιακά και Ασφαλιστικό. Δηλαδή «όχι μειώσεις σε συντάξεις, σε κύριες και επικουρικές. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω του νόμου που έχει κατατεθεί για διαβούλευση και βρίσκεται στα χέρια της ΟΚΕ. Και ταυτόχρονα κανένα μέτρο υφεσιακού χαρακτήρα, που θα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων».

-13 Μαΐου 2015. Κυβερνητικό non paper για τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου: «Δόθηκαν σαφείς οδηγίες στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση»!

-13 Μαΐου 2015, Ν. Παππάς, Στο Κόκκινο: «Οι δικές μας διαπραγματευτικές κόκκινες γραμμές χαράσσονται με το νομοθετικό μας έργο».

-15 Μαΐου 2015, κυβερνητικοί κύκλοι, σύμφωνα με τους οποίους «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης προχωράει κανονικότατα»: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στα εργασιακά και το ασφαλιστικό παραμένουν όχι από εμμονή αλλά γιατί όλο και περισσότεροι επίσημοι φορείς προσχωρούν στην άποψη της κυβέρνησης ότι η ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομίας γενικότερα».

-15 Μαΐου 2015, Δ. Στρατούλης, Αντέννα:«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί συμφωνία που θα παραβιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι κόκκινες γραμμές δεν ξεθωριάζουν».

-16 Μαΐου 2015. Σκάι, Δ. Στρατούλης. Ο Οδυσσέας δεν μπήκε στο δίλημμα να τον φάει η Σκύλα ή η Χάρυβδη. Προχώρησε με το καράβι του και πέρασε/ Σκύλα η συμφωνία και Χάρυβδη η χρεοκοπία. Εμείς θα περάσουμε ανάμεσα/Η λύση θα είναι καθαρά πολιτική σε επίπεδο ηγετών/ Βαθιά κόκκινες οι κόκκινες γραμμές.

-19 Μαΐου 2015, «Πανευρωπαϊκό κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ για αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς τον ελληνικό λαό»: «Τις κόκκινες γραμμές μας τις χάραξε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 25 Γενάρη».

-22 Μαΐου 2015, Γ. Σακελαρίδης, Μέγκα (Καμπουράκης-Οικονομέας): «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τις κόκκινες γραμμές της, όχι εξαιτίας κάποιας εμμονής, αλλά επειδή έχει λάβει μια λαϊκή εντολή να διορθώσει προβλήματα, αποτυχίες των προηγούμενων προγραμμάτων. Οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν. Δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή για έναν ΦΠΑ, ο οποίος εντείνει τη λιτότητα με άδικο τρόπο».

-23 Μαΐου 2015, Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε και όρια, τα οποία η λαϊκή εντολή, η ανάγκη της χώρας να μπει στην ανάπτυξη και η κοινή λογική, μας υποχρεώνουν να μην τα υπερβούμε. Όχι για λόγους ιδεολογικής εμμονής, αλλά για λόγους επιβίωσης και προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας που μας εμπιστεύεται και την οποία εκπροσωπούμε. Και χάρη σε αυτές τις κόκκινες γραμμές, χάρη σε αυτή μας τη στάση έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε ήδη πολλά».

-22 Ιουνίου. Δ. Στρατούλης, Αντέννα: «Θα μείνουμε σταθεροί στις προγραμματικές μας δηλώσεις καιη κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές /Η συμφωνία ή θα είναι συμβατή με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ή δεν θα υπάρξει. Και με αυτό το δεδομένο πάει ο π/θ στις διαπραγματεύσεις».

-23 Ιουνίου 2015, Π. Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ: «Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχουμε θέσει και θεωρούμε ότι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση. Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει».