Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή διαμαρτυρίας...η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας

Επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό απέστειλε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι : "Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και τα μέλη μας εκφράζουμε την έντονη αντίδραση μας για τα νέα μέτρα που πρόκειται να υιοθετήσει η κυβέρνηση και καλούμε τον Πρωθυπουργό την ύστατη στιγμή να αποτρέψει τον αφανισμό μας.
Είμαστε ένας κλάδος που δουλεύουμε 365 μέρες τον χρόνο, με βροχές, με χιόνια, με καύσωνα δεν ξέρουμε από διακοπές και δίνουμε δουλειά σε τουλάχιστον 15 άλλα επαγγέλματα.
Καταστρέφοντας εμάς καταστρέφονται και τα 15 επαγγέλματα που στηρίζονται σε εμάς.
 Πουθενά στον κόσμο απ’ όσο ξέρουμε δεν ξανάγινε ταυτόχρονα τέτοια απότομη και βάρβαρη αύξηση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών σε είδη πρώτης ανάγκης.
 Όλες οι χώρες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά την φορολογία στα είδη πρώτης ανάγκης για να ταίσουν τους λαούς τους και εμείς οι ‘’πρωτοπόροι’’ θέλουμε να αφανίσουμε τον πρωτογενή τομέα και να στηριχθούμε πάλι στις εισαγωγές.
Μία χώρα είναι δύο φορές υπόδουλη αν δεν μπορεί να ταίσει μόνη της τον λαό της. Που το στηρίζουμε αυτό;

1) Στο πρόβλημα με τους βοσκοτόπους όπου από την πρώτη στιγμή που ανάλαβε ο κ. Αποστόλου το Υπουργείο με τις συνεχόμενες συζητήσεις σε επιτροπές και χωρίς να έχει νομοθετηθεί και κάνει τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής οι κτηνοτρόφοι είναι εκτεθιμένοι χωρίς βοσκότοπο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενεργοποιήσουν δικαιώματα για την νέα ΚΑΠ. Ακούμε ότι πρόκειται να πάει στην βουλή ένα νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες όμως ο χρόνος έχει τελειώσει και δεν βλέπουμε στον ορίζοντα ούτε βοσκότοπο, ούτε δικαιώματα, ούτε προκαταβολή για την ενιαία ενίσχυση. Κάθε χρόνο τον Οκτώβριο οι κτηνοτρόφοι λάμβαναν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και με αυτήν αγόραζαν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους (σε φθηνότερες τιμές) για να τα ταίσουν τον χειμώνα. Φέτος που δεν έχει πληρωθεί κανένας δεν υπάρχουν ζωοτροφές στις αποθήκες των κτηνοτρόφων.

2) Ακούμε ότι φέτος θα δωθεί τεχνική λύση για τα βοσκοτόπια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ενεργοποιήσουν δικαιώματα στην νέα ΚΑΠ.
Επειδή τα προηγούμενα χρόνια (2013 και 2014) μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ βρέθηκαν κτηνοτρόφοι που τους δόθηκε βοσκότοπος όχι εκεί που βρίσκονταν μια ζωή αλλά σε άλλους νομούς χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν και στην θέση τους τοποθετήθηκαν κάποιοι ξένοι κτηνοτρόφοι (κυρίως αγελαδοτρόφοι – χωρίς να έχουμε κάτι με τον συγκεκριμένο κλάδο) σας εφιστούμε την προσοχή να μην γίνουν μέσω της τεχνικής λύσης παρόμοια λάθη στα οποία θα μας βρείτε δυναμικά αντίθετους.

3) Είναι απαράδεκτο να έχουν υπογράψει πενταετείς συμβάσεις (2012-2017) για την βιολογική κτηνοτροφία όσοι εντάχθηκαν το 2012 και μέχρι σήμερα να μην έχει δωθεί ούτε ένα Ευρώ. Αν λάβουμε υπ’όψιν το μεγάλο κόστος των βιολογικών ζωοτροφών που αγοράζουν εδώ και τέσσερα χρόνια οι δικαιούχοι και την πληρωμή των μελετητών και των πιστοποιήσεων καθίσταται καταστροφική για τους δικαιούχους αυτήν η ένταξη.
 Πρέπει άμεσα το Υπουργείο να προχωρήσει σε πληρωμές τόσο της βιολογικής κτηνοτροφίας όσο και των εξισωτικών αποζημιώσεων παλαιοτέρων ετών και των σχεδίων βελτίωσης που έχουν παγώσει.

4) Ποτέ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ασχολήθηκε με το κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Αυτό δεν έγινε γιατί το ίδιο το κράτος είναι αυτό που αυξάνει το κόστος παραγωγής με ακριβό πετρέλαιο, με ακριβό ρεύμα, με μεγάλη φορολογία, με υψηλά ασφάλιστρα, με μεγάλο ΦΠΑ, με ΕΝΦΙΑ, με μεγάλη προκαταβολή φόρου και άλλα.
 Εδώ πρέπει να τονίσουμε την απαράδεκτη κίνηση της κυβέρνησης να στείλει επιπλέον 27,5% παρακράτηση φόρου στους αγρότες και κτηνοτρόφους όχι με την εκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έγιναν τέλος Αυγούστου (πριν τις εκλογές) αλλά στις αρχές Οκτωβρίου (μετά τις εκλογές).
 Ποτέ μέχρι σήμερα και σε κανέναν άλλο κλάδο δεν έχει γίνει επιπλέον προκαταβολή φόρου και μάλιστα τώρα που δεν έχουν πάρει οι κτηνοτρόφοι την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και δεν έχουν να αγοράσουν ζωοτροφές. Αν βρισκόσασταν εσείς στην θέση των κτηνοτρόφων και είχατε το δίλημα τι να κάνετε ανάμεσα στην πληρωμή επιπλέον προκαταβολής φόρου και στην επιβίωση της κτηνοτροφικής μονάδας τι θα κάνατε;
 Η μεγάλη προκαταβολής του φόρου στον κτηνοτρόφο σε συνδιασμό με μία αρρώστια στο κοπάδι του την επόμενη χρονιά αυτόματα τον ‘’τελειώνει’’ καθώς πληρώνοντας την προκαταβολή δεν του μένουν χρήματα για να αναπληρώσει το κοπάδι του.
Αυτό πάντα σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη αποζημίωση του κράτους σε ασθένειες που αφάνισαν χιλιάδες ζώα όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια παρόλο που πληρώνουμε εισφορές στον ΕΛΓΑ.

5) Η απαράδεκτη αύξηση της φορολογίας που πρόκειται να μας επιβάλλεται θα είναι και η ταφόπλακα μας. Αυτό δεν το λέμε για να σας εντυπωσιάσουμε ή για να μας λυπηθείτε.
 Το λέμε γιατί έχουμε δει πως λειτουργεί στους άλλους κλάδους που έχει επιβληθεί.
Χιλιάδες μαγαζιά, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κλείσει και η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 26%.
Μην προσπαθείται να μας πείσετε ότι θέλεται να μας φορολογήσετε. Θέλετε να μας εξοντώσετε.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η φορολόγηση 26% από το πρώτο Ευρώ (με τις επιδοτήσεις) και η προκαταβολή φόρου 100% πρώτα θα αφανίσει τους μικρούς κτηνοτρόφους ενώ και οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να μειώσουν τα ζώα για να τα δουλεύουν μόνοι τους με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια μείωση παραγωγής.
Αυτήν η μείωση κυρίως στην παραγωγή αιγοπρόβιου γάλακτος θα έχει σαν αποτέλεσμα μελλοντικά να χαθεί και η φέτα ως ΠΟΠ αφού δεν θα μπορούμε να καλύψουμε την ζήτηση και υπάρχουν πολλοί στην Ευρωπαική Ένωση που θα οφεληθούν από αυτό.
Μια φέτα (ως ΠΟΠ) που αποκτήθηκε με πολύ κόπο και πολλούς αγώνες και στηρίζει σήμερα τους κτηνοτρόφους κινδυνεύει να χαθεί.

6) Στην σχεδιαζόμενη απότομη και μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Πολλά μέλη μας χρωστάνε στον ΟΓΑ τώρα με αυτές τις εισφορές που έχουμε οπότε φανταστείτε τι θα γίνει με την μεγάλη αύξηση που σχεδιάζετε.
Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε λεφτά στον ΟΓΑ κόψτε τα ταξίδια, και τις άλλες παροχές. Αναρωτήθηκε κανείς αν φύγουν από το επάγγελμα πολλοί κτηνοτρόφοι από που θα έχει εισφορές ο ΟΓΑ; Και αυτό το είδαμε να συμβαίνει στα άλλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) όπου έχουν πρόβλημα και από την μη καταβολή εισφορών και από την μείωση των μελών τους. Δεν διδαχθήκαμε;

7) Πολλοί αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους λόγω των νέων μέτρων με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των ζωοτροφών και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής.

8) Στην μελλοντική κατάργηση της φέτας ως ελληνική προστατευμένη ονομασία προέλευσης που υπάρχει στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στην Ευρωπαική Ένωση και τις ΗΠΑ.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αποσκοπούν στην αρπαγή 2 δις Ευρώ όσες είναι οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην νέα ΚΑΠ.
Καλούμε τον πρωθυπουργό της χώρας, τους αρμόδιους Υπουργούς και τους βουλευτές τις χώρας να μην επιτρέψετε τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα γιατί θα πεινάσει στο τέλος ο ελληνικός λαός".
Το είδαμε: http://kosmoslarissa.gr/