ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Δουλεύεις μέχρι να αποδημήσεις εις Κύριον

Οι αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, σε πρώτη φάση έχουν ως στόχο την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και τη μείωση των κύριων σε επίπεδα φιλοδωρήματος, όπως και την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια. Σε δεύτερη φάση, οι νέοι ασφαλισμένοι, οι σημερινοί 40αρηδες δηλαδή, απλά δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ… Όσοι είναι τυχεροί θα πρέπει να δουλέψουν 50 χρόνια για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα τους. Σχέδιο εξόντωσης με την υπογραφή των δανειστών.
Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και ετοιμάζεται να ψηφιστεί μπαίνουν οι βάσεις για την εκτέλεση του σχεδίου ή μάλλον των μελλοντικών συνταξιούχων. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καταργούνται σιγά σιγά και όλοι πάνε στα 67 χρόνια, ενώ υπάρχει και η σύνδεση της σύνταξης με το προσδόκιμο ζωής που μπορεί να ανεβάσει σε λίγα χρόνια τα όρια στα 70. Θα μπαίνει δηλαδή κάποιος στην αγορά εργασίας στα 20 και θα βγαίνει, αν βγαίνει, λίγο πριν αποδημήσει εις κύριον.
Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του ασφαλιστικού συστήματος που σχεδιάζεται. Να χορηγεί το κράτος το δυνατόν λιγότερα χρόνια σύνταξη και με μικρότερο επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει πώς στο παιχνίδι θα μπουν και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ το Δημόσιο θα δίνει μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη και πέραν αυτού, επιπλέον ποσό θα δίδεται μόνο αν υπάρχουν εισφορές.
Αυτό ακριβώς το σχέδιο επεξεργάζεται και η επιτροπή «σοφών» στο υπουργείο Εργασίας και ετοιμάζεται να κάνει τη σχετική εισήγηση στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πώς οι συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ θα υποστούν «μαχαίρι». Το ποσό αυτό θεωρείται για τους δανειστές απαγορευτικό. Ποια Βουλγαρία; Εδώ πάμε για Ζιμπάμπουε καταστάσεις.
Η δομή της νέας σύνταξης όπως σχεδιάζεται θα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου και τη βασική σύνταξη που θα χορηγείται στα 67, πιθανόν με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση. Η επικουρική σύνταξη θα ενσωματωθεί στην κύρια με στόχο να «σβήσει» σε λίγα χρόνια, καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ.
Το ενιαίο επικουρικό ταμείο δε φαίνεται πως θα αποφύγει άμεσα μεσοσταθμικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις της τάξεως του 5%, κάτι αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε λίγα χρόνια στην κατάργησή του και την ενσωμάτωση του στο ΙΚΑ. Το νέο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων αφού δε θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.
Μέχρι τότε, που δεν είναι και πολύ μακριά, θα ισχύσει μια περίοδος μεταβατική προκειμένου το νέο σύστημα να «κουμπώσει» με το Ν.3863 ο οποίος θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους «επικαιροποιημένος» επί τα χείρω ασφαλώς. Στόχος είναι οι μειώσεις έως 20% που επέφερε ο Ν.3863 στις συντάξεις ιδιωτικού αλλά και δημοσίου τομέα πλέον (μετά τη ψήφιση των προαπαιτούμενων να έρθουν νωρίτερα.
Το νέο ασφαλιστικό δεν θα αφήνει παράθυρα για συνταξιοδότηση πριν τα γενικά όρια ηλικίας, τα 67 χρόνια δηλαδή, ενώ θα θεσπιστούν ενιαίοι και πλήρως ανταποδοτικοί κανόνες εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία που θα εξισώνουν προς τα κάτω τις παροχές στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ασφαλισμένοι, κυρίως των ειδικών ταμείων διατηρούσαν κάποια προνόμια θα τα χάσουν καθώς θα εφαρμοστεί ένας ενιαίος η δύο το πολύ τρόποι υπολογισμού των συντάξεων.
Παράλληλα, για να μην σηκώσουν μόνο οι μελλοντικοί συνταξιούχοι το αβάσταχτο βάρος των αλλαγών, σχεδιάζεται να μπει μαχαίρι κλιμακωτά από 11% στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ έως και 18% στις υψηλότερες συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ. 15%.
Η απόφαση για το ποσοστό μείωσης θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί η ποσοτικοποίηση των αλλαγών με στόχο να καλυφθεί η δέσμευση για εξοικονόμηση 1,8 δις ευρώ το 2016 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες και 4,2 δις για την αποκατάσταση των υψηλότερων συντάξεων μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση καθώς είναι αδύνατον να επιστρέψει αυτό το ποσό , θα επιβεβαιώσει τις περικοπές του 2012 (κατάργηση δώρων και μειώσεις σε συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ) με τη νέα ποσοστιαία περικοπή που θα επιβάλει.
Όπως είπαμε, το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια δε θα υπάρχουν συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ με κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή ένας συνταξιούχος που έπαιρνε το 2009 2.500 ευρώ και τώρα μετά από 6 συνεχείς μειώσεις παίρνει κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ, θα πρέπει να περιμένει περικοπές.
Και αυτά για τώρα, γιατί το ποσό των 1.000 ευρώ σε μία δεκαετία το πολύ θα θεωρείται αστρονομικό, ενώ τα 35 και τα 40 χρόνια εργασίας λίγα για να βγεις στη σύνταξη.
Το είδαμε:http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου