Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Επιστρέφει ....το 5ευρο στα νοσοκομεία

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου έχει περιθώριο η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην επανέλθει το «εισιτήριο» των 5 ευρώ για την προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας.
Με βάση το νέο Μνημόνιο, το υπουργείο Υγείας μέσα στις 10 επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποφασίσει είτε να επαναφέρει το εισιτήριο των 5 ευρώ είτε να βρει άλλον τρόπο να αποδίδει κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία ποσό ύψους 19 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν τα ετήσια έσοδα από το εισιτήριο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι η τρόικα θα αποδεχθεί την αντικατάστασή του.
Υπενθυμίζεται ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ καταργήθηκε αρχές Απριλίου 2015, καθώς αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις πολύ άμεσες εκκρεμότητες της κυβέρνησης σχετικά με το φάρμακο και τα φαρμακεία είναι και η ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, αφού βρίσκεται μεταξύ των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της 1ης υποδόσης του δανείου.
Εκκρεμεί λοιπόν η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα δίνει την δυνατότητα σε μη φαρμακοποιούς να κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών σειράς ιδιωτικών φαρμακείων στη χώρα μας.
Επίσης, εκκρεμούν οι νέες ρυθμίσεις για: την τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, την ανακοστολόγηση προς τα κάτω όλων των διαγνωστικών εξετάσεων τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ με μειώσεις τιμών από 5% έως ακόμη και 24%, αναλόγως την εξέταση, καθώς και η επιβολή clawback από την φαρμακοβιομηχανία προς τον ΕΟΠΥΥ για το μέρος εκείνο της δημοσίας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης η οποία αφορά τα φάρμακα τα οποία χορηγούν τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας στους προνοιακούς και περιπατητικούς εξωτερικούς ασθενείς τους.
Το είδαμε: http://www.thetoc.gr