ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Η δημόσια παρουσίαση των 8 προτάσεων οι οποίες επιλέχτηκαν να χρηματοδοτηθούν από τις συνολικά 67 που κατέθεσαν πολίτες, συλλογικότητες και φορείς.....του Δήμου Ιωαννιτών

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ικανοποίηση για μια καινοτόμα πρωτοβουλία

Η δημόσια παρουσίαση των 8 προτάσεων οι οποίες επιλέχτηκαν να χρηματοδοτηθούν από τις συνολικά 67 που κατέθεσαν πολίτες, συλλογικότητες και φορείς του Δήμου Ιωαννιτών στην καινοτόμα διαδικασία που εγκαινίασε φέτος η Δημοτική Αρχή, αυτή του συμμετοχικού προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλωσορίζοντας τους πολίτες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε πως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός αποτυπώνει ξεκάθαρα τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής για μια ανοιχτή πόλη με ενεργούς πολίτες.

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, σε ότι αφορά την έννοια του ενεργού πολίτη. Εμείς μέσω και του συμμετοχικού προϋπολογισμού αλλά και της γενικότερης φιλοσοφίας μας θέλουμε να ‘εθίσουμε’ τους πολίτες μας να γίνουν ενεργοί σε μεγαλύτερο βαθμό. Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ενθαρρυντική καθώς οι 67 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. ευρώ αποδεικνύει τη διάθεση για συμμετοχή.

Φέτος ξεκινήσαμε με 200.000 ευρώ, του χρόνου το πόσο θα είναι μεγαλύτερο για να μπορέσει να «χωρέσει» τον πλούτο των ιδεών και των προτάσεων σας. 
Θέλω να τονίσω πως όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν, ακόμα κι αυτές που δεν επιλέχτηκαν, ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και θα μείνουν στο αρχείο του δήμου με σκοπό, κάποιες απ’ αυτές, να ενταχτούν στο τεχνικό μας πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, που είχε και το συντονισμό της διαδικασίας υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή πιστεύει όχι προσχηματικά αλλά επί της ουσίας στην ιδέα του συμμετοχικού προϋπολογισμού, δίνοντας μάλιστα και συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν.

«Στα τέλη του 2017 ανακοινώσαμε την έναρξη του συμμετοχικού προϋπολογισμού. 
Μιας διαδικασίας καινοτόμας και πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα. 
 Το κάναμε κυρίως για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί πιστεύουμε στη συμμετοχή των πολιτών και την ανοιχτή διακυβέρνηση του δήμου γιατί όταν οι πολίτες έχουν ενεργό ρόλο στην τοπική διακυβέρνηση το παραγόμενο αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό για όλους, και δεύτερον γιατί οι πολίτες ξέρουν καλύτερα από οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, της περιοχής που ζουν και εργάζονται κι έτσι είναι σίγουρο πως οι προτάσεις που καταθέτουν έχουν στο επίκεντρο την επίλυσή τους», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο συμμετοχικός προϋπολογισμός για το 2019 θα είναι ενισχυμένος απ’ όλες τις απόψεις.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, από την μεριά του ανακοίνωσε την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για τον επόμενο κύκλο του συμμετοχικού προϋπολογισμού τονίζοντας τα εξής: « Λίγοι ήταν εκείνοι που πραγματικά πίστεψαν ότι αυτή η προσπάθεια θα φτάσει μέχρι το τέλος της. 
Ωστόσο η συμμετοχή των πολιτών και ο άρτιος τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε αποδεικνύει πως ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία. 
Έτσι μας δεσμεύει ηθικά να αυξήσουμε τα κονδύλια, τόσο για να καλύψουμε τις φετινές ανάγκες χρηματοδότησης των προτάσεων, όσο και για να εντάξουμε ακόμα περισσότερες με το νέο κύκλο αυτής της διαδικασίας την επόμενη χρονιά».

Οι πολίτες που βρέθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου για να παρουσιάσουν τις 8 προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τον συμμετοχικό προϋπολογισμό εξήραν στο σύνολό τους την πρωτοβουλία του Δήμου τον οποίο και ευχαρίστησαν όχι μόνο για τη διάθεση να τις χρηματοδοτήσει αλλά κυρίως, γιατί τους έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό έργων και δράσεων του Δήμου τους.

Οι προτάσεις
Αναλυτικά οι πρώτες οκτώ προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι:

Α/Α
Πρόταση

Π/Υ
Μέσος  όρος Βαθμολογίας
1
Κινητικότητα για όλους
Φορέας
49965,10
78,00
2
Διεξαγωγή Εθνικού Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο και δημιουργία τοπικής ομάδας
Φορέας
26500,00
76,67
3
Δημιουργία της πρώτης ανοιχτής – ελεύθερης βιβλιοθήκης στα Γιάννινα μέσα σε ένα πάρκο, ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.
Δημότης
37500,00
75,00
4
Διαμόρφωση αυτοδιαχειριζόμενου χώρου δημιουργικότητας και ψυχαγωγίας νέων.
Φορέας
18090,00
72,33
5
Διαμόρφωση – ανάπλαση δημοτικού ακάλυπτου χώρου στον κόμβο των Δώδεκα Αποστόλων, περιοχή Αμπελοκήπων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ” ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ομάδα πολιτών
30000,00
71,67
6
Διαμόρφωση Κοινόχρηστου Χώρου – Χώρος Αναψυχής – Μέλανδρα
Ομάδα πολιτών
50000,00
70,00
7
Εκπαιδευτικές Βιωματικές Δράσεις Ευαισθητοποίησης: ένα μικρό ενεργειακό πάρκο στο Γενικό Λύκειο Πεδινής
Φορέας
12200,00
70,00
8
Διαμόρφωση λειτουργία Πνευματικής στέγης
Φορέας
13750,00
70,00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου