ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Καλά για τη χοληστερόλη, κακά για την καρδιά τα φυτικά λίπη

Σκιά αμφιβολιών ρίχνει πάνω στα οφέλη των φυτικών λιπών μια αμερικανική έρευνα. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με έλαια φυτικής προέλευσης πλούσια σε λινελαϊκό οξύ, όπως το καλαμποκέλαιο, μπορεί μεν πράγματι να μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, όμως αυτή η μείωση δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και σε περισσότερα χρόνια ζωής.
Παρόλο που αρκετές μελέτες υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, έως τώρα δεν έχει ουσιαστικά υπάρξει μια μεγάλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που να την επιβεβαιώνει. Επιπλέον, στοιχεία από ορισμένες κλινικές δοκιμές που είχαν γίνει στο παρελθόν, δεν είχαν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.
Έτσι, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ράμσντεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν και επαναξιολόγησαν τα στοιχεία μιας παλαιάς αδημοσίευτης τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, που είχε γίνει στη Μινεσότα την περίοδο 1968-73 (Minnesota Coronary Experiment) και αφορούσε περίπου 9.500 άτομα.
Η διαπίστωση είναι ότι η διατροφή με καλαμποκέλαιο ρίχνει τη χοληστερόλη, αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι όσοι εμφάνιζαν τη μεγαλύτερη μείωση της χοληστερόλης, είχαν μεγαλύτερο μάλλον παρά μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Αυτό ταιριάζει με την ανάλυση μιας δεύτερης αδημοσίευτης αυστραλιανής κλινικής δοκιμής του 2013 (Sydney Diet Heart Study), η οποία βρήκε ότι ο κίνδυνος για θάνατο από στεφανιαία νόσο είναι τελικά μεγαλύτερος σε όσους έχουν αντικαταστήσει τα κορεσμένα λίπη με έλαια πλούσια σε λινελαϊκό οξύ.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα όλων των μέχρι τώρα κλινικών δοκιμών και απέτυχαν να βρουν στοιχεία ότι η κατανάλωση των ελαιών φυτικής προέλευσης όντως μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.
Οι αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν υπερτιμηθεί τα οφέλη από την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με φυτικά έλαια. Επεσήμαναν επίσης ότι ενώ οι μικρές ποσότητες του λινελαϊκού οξέος είναι σημαντικές για την υγεία, οι μεγάλες ποσότητες δεν είναι φυσικές στην ανθρώπινη διατρροφή και μπορεί να γυρίσουν μπούμεραγκ. Σε συνοδευτικό σχόλιο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό ο Λένερτ Βίρμαν του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ αναφέρει ότι «τα οφέλη των πολυακόρεστων λιπών έναντι των κορεσμένων φαίνονται πια λιγότερο βέβαια από ό,τι νομίζαμε έως τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου