ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Σχέδιο αυτοδιαχείρισης..... για τον «Αγγελιοφόρο» από τους εργαζομένους

Συντάκτης:
Νίκος Φωτόπουλος
Αγγελιοφόροι καλών ειδήσεων για τους εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους από πτωχεύσεις εταιρειών ενδεχομένως να γίνουν οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό τής υπό πτώχευση εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», την οποία αποφάσισαν να κλείσουν οι... «επιχειρηματίες» Μπακατσέλος, Μπόμπολας και Ψυχάρης, αφού πρώτα τους εξάντλησαν οικονομικά, αφήνοντάς τους απλήρωτους για οκτώ ολόκληρους μήνες.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε χθες συνάντηση στην Αθήνα με τους υπουργούς Επικρατείας, Νίκο Παππά, και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Κατρούγκαλο, στους οποίους παρέδωσαν υπόμνημα με προτάσεις για την επιβίωση της εφημερίδας, σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης.
Οπως έγινε γνωστό, ζήτησαν από τους υπουργούς και το νομικό τους επιτελείο να επεξεργαστούν μια σειρά προτάσεων-μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από δόλιες πρακτικές επιχειρηματιών που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας απλήρωτο το προσωπικό και χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων.
Συγκεκριμένα ζήτησαν να υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης των εμπορικών σημάτων, τίτλων και «μπραντ νέιμ» προς τους απλήρωτους και αναποζημίωτους εργαζομένους που δεν είναι καν απολυμένοι, φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις του «Φλας» και του «Νίτρο». Μάλιστα έκαναν λόγο για «αλληλέγγυα ευθύνη» των μετόχων, διότι όπως εξήγησαν δεν μπορεί ένας μέτοχος μιας επιχείρησης να φορτώνει όλες τις υποχρεώσεις και ευθύνες σε μια απρόσωπη ανώνυμη εταιρεία την ίδια ώρα που εκείνος λάμβανε τις όποιες αποφάσεις, ενώ κατά τα λοιπά ευημερεί.
Από την πλευρά τους, οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν να ανταποκρίνονται στις προτάσεις αυτές ζητώντας από τα νομικά τους επιτελεία να τις επεξεργαστούν προκειμένου να δουν τι νομοθετικές δυνατότητες υπάρχουν υπό το καθεστώς των θεσμών... Ακολούθησε επίσκεψη των εργαζομένων στη Βουλή όπου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους κομμάτων για τα προβλήματά τους.
Στο μεταξύ, κι ενώ οι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» απουσίαζαν στην Αθήνα προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την επιβίωση της εφημερίδας, η εργοδοσία προχωρούσε σε άλλη μία μεθόδευση εις βάρος τους. Από το βράδυ της Τετάρτης έσπευσε να «μαζέψει» τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό της εφημερίδας που βρίσκονταν στο κτίριο, σε μια προσπάθεια να τους εκδιώξει χωρίς να έχουν απολυθεί, ώστε να μην μπορούν να εκδίδουν απεργιακά φύλλα.
«Τις προηγούμενες μέρες μάς έστειλαν τελεσίγραφο να φύγουμε από τα γραφεία της εφημερίδας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποχωρήσουμε και θα απευθυνθούμε στην Εισαγγελία, διότι κάτι τέτοιο είναι έκνομη πράξη, καθώς η ιδιοκτησία έχει αστικές και ποινικές ευθύνες», εξήγησαν οι εκπρόσωποί τους. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε και να εκδιωχθούμε με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε εργαζόμενοι, δεν είμαστε απολυμένοι. Με βάση τον νόμο απαγορεύεται η οποιαδήποτε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας καθώς βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης», τόνισαν.
Το είδαμε: https://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου