ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Εκλογές σήμερα ...στην Κροατία

3,8 ΕΚΑΤ. ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ 151 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν σήμερα στην Κροατία για τις βουλευτικές εκλογές όπου αναμετρώνται ο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς και η συμμαχία του ηγέτη της συντηρητικής αντιπολίτευσης Τόμισλαβ Καραμάρκο.
Περίπου 3,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 151 βουλευτές σε αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, που είναι ανεξάρτητη από το 1991 και η οποία έγινε το 2013 το τελευταίο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα μερικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.
Οι Κροάτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται έπειτα από την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013 και ο νικητής των εκλογών αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί μια οικονομία σε εύθραυστη κατάσταση και να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση στη χώρα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το συντηρητικό HDZ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα κερδίσει οριακά με πέντε έδρες την εκλογική αναμέτρηση, ένα αποτέλεσμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως τα μικρότερα κόμματα θα είναι αυτά που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο συντηρητικός συνασπισμός τάσσεται υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης από αυτή που τηρεί το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, επιδιώκοντας αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην ροή προσφύγων. Περισσότεροι από 330.000 μετανάστες έχουν διασχίσει την Κροατία από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.
Το HDZ, που οδήγησε την Κροατία στην ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991, έχει κατηγορήσει τον σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς ότι έχει επιδείξει επιείκεια και αναποτελεσματικότητα στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Το συντηρητικό κόμμα υπόσχεται ότι, εφόσον εκλεγεί, θα φτάσει την ανάπτυξη της οικονομίας στο 5% μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης.
Οι επικριτές του επισημαίνουν ότι το πρόγραμμά του δεν περιλαμβάνει κάτι ριζοσπαστικά καινούριο και επιπροσθέτως είναι ασαφές το πώς θα χειριστεί τον υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα της Κροατίας, κάτι που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο Μιλάνοβιτς υποστηρίζει πως το κόμμα του αξίζει ακόμη μια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επειδή η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. Παράλληλα φαίνεται ότι το κόμμα του επωφελείται από την απόφασή του να επιβάλει στις τράπεζες το κόστος για τη μετατροπή των δανείων σε ελβετικό φράγκο σε δάνεια σε ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι δανειολήπτες.
Η θέση του Μιλάνοβιτς ότι η Κροατία πρέπει να σταθεί με ανθρώπινο τρόπο δίπλα στους μετανάστες, αγγίζει πολλούς ψηφοφόρους που θυμούνται την βία και τους εκτοπισμούς που υπέστησαν στην ίδια τους χώρα, κατά τον πόλεμο στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως το HDZ θα δυσκολευτεί να κερδίσει την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, γεγονός που ενδεχομένως να επιτρέψει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να παραμείνει στην εξουσία, ακόμη και αν αναδειχθεί δεύτερο κόμμα.
Το είδαμε: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου