ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Τέλος στον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης για τις ελληνικές μικρές ζυθοποιίες

Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε μειωμένο συντελεστή 50% για ζυθοποιεία με παραγωγή κάτω από 200.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο«Χτύπημα» δέχονται οι ελληνικές μικρό - ζυθοποιίες, καθώς μπαίνει τέλος στο καθεστώς μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα μπύρας που παράγουν.
Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, από την 1η Ιανουαρίου 2016 καταργείται η διάταξη που ίσχυε και προέβλεπε μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 50% για όλα τα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερέβαινε τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο.

Οι μειωμένοι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον όγκο της ετήσιας παραγωγής των ζυθοποιείων φτάνοντας έως και το 75% του ισχύοντος συντελεστή, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα εισπράξει το 2016 ποσό ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Επομένως, στις ζυθοποιίες η παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 εκατόλιτρα ετησίως επιβάλλεται ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας να είναι μειωμένος στο 50% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή και καθορίζεται στο 1,30 ευρώ. Σε εκείνες με παραγωγή από 15.000 έως και 50.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο ο συντελεστής είναι στο 55% του κανονικού δηλαδή 1,43 ευρώ και για παραγωγή από 50.000 έως και 100.000 εκατόλιτρα ετησίως ο συντελεστής αυξάνεται στο 60% του κανονικού, δηλαδή 1,56 ευρω. Επίσης, για ετήσια παραγωγή από 100.000 έως και 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ο συντελεστής είναι στο 75% του κανονικού, δηλαδή 1,95 ευρώ ανά εκατόλιτρο.
Οι μειωμένοι συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας καθορίζονται ως ακολούθως:

α) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας μειωμένος στο πενήντα τοις εκατό (50%) του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 15.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε ένα ευρώ και τριάντα λεπτά (1,30 € ).

β) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας μειωμένος στο πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 15.000 έως 50.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε ένα ευρώ και σαράντα τρία λεπτά (1,43 € ).

γ) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας μειωμένος στο εξήντα τοις εκατό (60%) του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε ένα ευρώ και πενήντα έξι λεπτά (1,56 € ).

δ) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας μειωμένος στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε ένα ευρώ και ενενήντα πέντε λεπτά (1,95 € ).

Για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ο όρος «ανεξάρτητο μικρό ζυθοποιείο» σημαίνει ζυθοποιείο το οποίο πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

- Είναι νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητο από οποιοδήποτε άλλο
- Χρησιμοποιεί δικές του εγκαταστάσεις και
- Δεν λειτουργεί βάσει αδείας εκμεταλλεύσεως άλλου επιτηδευματία

Θεωρούνται επίσης ως ένα μόνο ανεξάρτητο μικρό ζυθοποιείο δύο ή περισσότερα μικρά ζυθοποιεία όταν αυτά συνεργάζονται και η συνδυασμένη ετήσια παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1.1.2016.
Το είδαμε: http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου