ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Πώς θα ήταν ....να ζούσες στον Άρη;

Η ιδέα της ύπαρξης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη υπήρξε μια βάσιμη θεωρία που ανέπτυξε τον 19ο αιώνα ο Αμερικανός αστρονόμος Percival Lowell, ο οποίος είχε την βεβαιότητα ότι τα κανάλια που διαγράφονται στην επιφάνεια του εδάφους του Άρη αποτελούσαν στην πραγματικότητα κάτι σαν τα αρχαία ευρήματα των ανασκαφών στη Γη.
Ο Lowell ήταν πεπεισμένος ότι ο Άρης είχε κατοικηθεί από ευφυείς εξωγήινους.
Και επειδή η πραγματική ζωή πολλές φορές ξεπερνά ακόμη και την ίδια την (επιστημονική) φαντασία, δεν είναι καθόλου παράξενο που η NASA σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη σε 15 χρόνια από τώρα.
 Ίσως τότε να λυθεί το μυστήριο που ταλάνιζε τον Lowell. Ίσως τότε να επιβεβαιωθεί και το sci-fi σενάριο του Andy Weir, συγγραφέα του μυθιστορήματος The Martian, πάνω στο οποίο ο Ridley Scott σκηνοθέτησε την ταινία
Η Διάσωση, με τον Matt Damon να παίζει τον πρώτο άνθρωπο που επιβίωσε στον Άρη.
Αλλά μέχρι αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, η απορία κάθε ανθρώπου πάνω στη Γη θα είναι μια και μοναδική: Πώς θα ήταν πραγματικά η ζωή στον Άρη;
Αν θελήσεις να γίνεις Αρειανός, πιάσε ένα οικόπεδο στα βόρεια
«Είναι άγνωστο σε ποιο σημείο του πλανήτη θα προσγειωθούν οι αστροναύτες του 2030, αλλά αν κάποιος είχε στο μυαλό του να χτίσει μια αποικία εκεί πάνω, μάλλον θα ένιωθε ασφαλέστερος αν στόχευε στα χαμηλά βόρεια γεωγραφικά πλάτη», λέει ο Ashwin Vasavada, αναπληρωτής διευθυντής του Mars Science Laboratory της NASA.
Όπως η Γη, έτσι και ο Άρης έχει εποχές λόγω της κλίσης του πλανήτη κατά τον άξονά του, αλλά έχει επίσης και μια δευτερεύουσα εποχική επίδραση λόγω της εξαιρετικά ελλειπτικής τροχιάς του γύρω από τον ήλιο. «Το νότιο ημισφαίριο είναι στραμμένο μακριά από τον ήλιο με αποτέλεσμα πολύ ψυχρότερους χειμώνες και πολύ θερμότερα καλοκαίρια από αυτές στο βόρειο ημισφαίριο», λέει ο Vasavada.
Αντίθετα, αν ήταν να ζήσεις στο βόρειο ημισφαίριο, θα απολάμβανες περίπου επτά ανοιξιάτικους μήνες, έξι καλοκαιρινούς, λίγο περισσότερους από πέντε φθινοπωρινούς και μόνο τέσσερις χειμωνιάτικους μήνες. «Ναι, οι μήνες στον Άρη φτάνουν τους 22, μιας και ένα έτος περιστροφής αντιστοιχεί σε 1,88 γήινα χρόνια, με μια μέρα να διαρκεί κοντά στις 26 ώρες», τονίζει ο ειδικός.
Να ντύνεσαι καλά όταν βγαίνεις έξω
Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η μέση θερμοκρασία του Άρη είναι μείον 60 βαθμοί Κελσίου, αλλά στις χειμωνιάτικες περιόδους ξεπερνά τους μείον 126.
Όμως τα καλοκαίρια σου θα είναι υπέροχα – στον ισημερινό η θερμοκρασία γίνεται γήινη, μένοντας σταθερή στους 20 βαθμούς. Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, οι πληροφορίες είναι πολύ θετικές: λίγος παγετός νωρίς το πρωί, περιστασιακά σύννεφα, αλλά καθόλου βροχή.
Το μόνο σοβαρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις είναι οι ισχυρές ανεμοθύελλες, οι οποίες μπορούν να σαρώνουν όλη την επιφάνεια του πλανήτη για μερικές μέρες. Αν και αυτές οι καταιγίδες δεν είναι ικανές να σε βλάψουν σωματικά, εντούτοις η λεπτή σκόνη θα εμποδίζει τη λειτουργία των ηλεκτρονικών μηχανημάτων και όποιας άλλης συσκευής δουλεύει με ηλιακή ενέργεια.
Είσαι ρομαντικός τύπος; Ο Άρης είναι ο πλανήτης σου
«Ο πρωινός ουρανός δεν είναι ακριβώς γαλανός. Κυριαρχοεί μια πορτοκαλί απόχρωση εξαιτίας της σκόνης και αυτό δημιουργεί μια διαρκή αίσθηση γήινου δειλινού», λέει ο Vasavada είπε. «Ακόμη και τα ηλιοβασιλέματα είναι ανώτερα από τα γήινα: το πορτοκαλί χρώμα του ουρανού γίνεται βαθύτερο αν και λίγο θολότερο από της Γης, αλλά μια γαλάζια στεφάνη γύρω από τον ήλιο κάνει το όλο σκηνικό γοητευτικό».
Τα δε βράδια, ο Αρειανός ουρανός είναι γεμάτος αστέρια και μάλιστα με δυο φεγγάρια. «Ο Δείμος και ο Φόβος τις περισσότερες φορές του χρόνου βγαίνουν μαζί. Για τους πολύ ρομαντικούς τύπους, αυτό είναι κάτι αληθινά μαγικό», τονίζει ο Vasavada.
Θα πηγαίνεις και Κυριακάτικες εκδρομές
Η επιφάνεια του Άρη προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για περιηγήσεις.«Σε μια υποθετική περίπτωση μόνιμης εγκατάστασης ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη, κάποια σημεία του θα ήταν σίγουρα αληθινά αξιοθέατα, μαγνητίζοντας τους επισκέπτες. «Για παράδειγμα, ο Όλυμπος.
Είναι το ψηλότερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα, που ορθώνεται 25 χιλιόμετρα πάνω από τις γύρω πεδιάδες.
 Επίσης, η Κοιλάδα του Μάρινερ αποτελεί ένα γιγαντιαίο σύστημα διαδοχικών κοιλάδων με έκταση που ξεπερνά τις ΗΠΑ.
Τέλος, θα ήθελες οπωσδήποτε να πας μια μέρα την οικογένεια μια εκδρομή λίγο νοτιότερα.
 Εκεί, θα βρεις αχανείς εκτάσεις σκεπασμένες με πάγους -όπως ακριβώς τα χιονισμένα τοπία της Γης στην Αλάσκα ή στη βόρεια Ρωσία- και αν είσαι τυχερός θα νιώσεις και μικρές νιφάδες ξηρού χιονιού να πέφτουν πάνω σου», λέει ο Vasavada.
Το πιο ωραίο απ’ όλα;
Με μια βαρύτητα που φτάνει μόνο το 38% της γήινης ατμόσφαιρας, η γυμναστική στον Άρη θα ήταν τόσο ξεκούραστηκαι απολαυστική, που θα ήθελες να μην τελείωνε ποτέ.
το κειμενο δημοσιευτηκε στο gr.askmen.com/

Το είδαμε: http://www.press365.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου