ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Πρόταση για ένα νέο μοντέλο παρέλασης....εθνικής εορτής

του Δημητρίου Καραπούλιου
Γενικού / Οικογενειακού Ιατρού
Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου

Την Παρασκευή 16/10, όπως οι περισσότεροι γονείς έτσι και εγώ μαζί με τα παιδιά μου πήγαμε να παρακολουθήσουμε τη μαθητική παρέλαση της Κατερίνης. Εδώ και αρκετά χρόνια μου περνουσαν οι παρακάτω ιδέες από το μυαλό αλλά η διαμάχη τόσων χρόνων (κομματική κυρίως) σχετικά με τις παρελάσεις με απωθούσε από το να τις παραθέσω.
Φέτος αποφάσισα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις με σκοπό τη πρόταση βελτίωσης του τρόπου διενέργειας των παρελάσεων και την εξάλειψη ορισμένων προβλημάτων τους.
α) Η συμμετοχή στη γιορτή δεν πρέπει να είναι προνόμιο μόνο των τελευταίων τάξεων κάθε σχολικής μονάδας. Θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν όλα τα παιδιά που το επιθυμούν (ή που το επιθυμούν οι γονείς τους) και να μην συμμετέχουν τα παιδιά που δεν το επιθυμούν (ή αντίστοιχα δεν το επιθυμούν οι γονείς τους). Δεν χωράνε ούτε αποκλεισμοί αλλά ούτε και καταναγκασμοί.
β) Δεν θα έπρεπε να γίνεται διαχωρισμός των μαθητών σε αγόρια και κορίτσια. Το σχολείο δεν αντιμετωπίζει διαφορετικά τα παιδιά σε κανένα άλλο τομέα. Αντίθετα, με αυτόν τον τρόπο «εκπαιδεύονται» οι νέοι στη διάκριση του φύλου. Θεωρώ ότι η τυχόν αναφορά και σύγκριση με τα ξεχωριστά αποδυτήρια και τα αποχωρητήρια θα είναι ατυχής.
γ) Δεν πρέπει να γίνεται η τοποθέτηση των μαθητών σε στίχους με βάση το ύψος. Και αυτό για δυο λόγους. Πρώτον, «εκπαιδεύονται» οι μαθητές ότι ο ψηλοί είναι πρωτοι και οι κοντοί τελευταίοι οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο υφίστανται επίσημο κρατικό bulling από το σύστημα. Δεύτερον, εμφυσείται η έννοια της μοίρας και του πεπρωμένου στους μαθητές, αφού ένα φυσικό χαρακτηριστικό, το ύψος τους , χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση στην «αγέλη» της τάξης και στο βάθος της κοινωνίας. Μήπως κάποια στιγμή να άλλαζε το κριτήριο και είναι οι κοντοί μπροστά και οι ψηλοί πίσω; Φοβάμαι πάλι μήπως κάποια στιγμή κάποιος αποφασίσει να πάνε οι ανοικτόχρωμοι μποστά και οι σκουρόχρωμοι πίσω; Ή οι χριστιανοί μπροστά και οι μουσουλμάνοι πίσω; Και γιατί στην τελική να μην είναι οι καλύτεροι στα μαθήματα μπροστά και οι χειρότεροι πίσω; Και τέλος αλήθεια, ένα παιδί σε αναπηρικό καρότσι σε ποια σειρά θα καθήσει; Αυτή που αντιστοιχεί στο ύψος του καροτσιού ή του μήκους του σώματός του;
δ) Το στρατιωτικό εμβατήριο και η παρέλαση με στρατιωτικό βηματισμό πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα έμμετρα ακούσματα.
Η διαφωνία μου δεν έχει να κάνει με απόρριψη της έννοιας του Έθνους ή της Εκκλησίας ή του στρατού ή ακόμα και με την έννοια της πειθαρχίας.
Η παρέλαση είναι μια ευκαιρία το «μέλλον του τόπου», δηλαδή οι μαθητές, να τιμήσει στο πρόσωπο των επισήμων το παρελθόν αλλά και ταυτόχρονα το «παρόν του τόπου» δηλαδή ο λαός και οι επίσημοι, ως εκπρόσωποι του Κράτους, να τιμήσουν το μέλλον!
Ο στρατιωτικός βηματισμός εφόσον δεν μπορεί να επιτευχθεί από τους μαθητές όπως από τα στρατιωτικά αγήματα, στην ουσία ως ένα βαθμό γελoιοποιεί την παραπάνω περιγραφείσα απόδοση τιμής.
Ακόμα όμως και να επιτυγχανόταν θα μετέδιδε το μήνυμα της ομογενοποίησης και της τυπολατρίας, της μίμησης με την κακή έννοια.
 Το ίδιο ισχύει και για το στρατιωτικό εμβατήριο! Είναι αυτό που λεέι η λέξη: στρατιωτικό!
Και μην ξεχνάμε οι στρατιώτες, όταν φέρουν το χακί, δεν είναι ελεύθεροι πολίτες αυτής της χώρας.
Τι θα μπορούσε να γίνει λοιπόν;
Θα μπορούσαν όλα τα παιδιά κάθε τάξης αγόρια και κορίτσια να πραγματοποιήσουν ασύντακτη παρέλαση χωρίς στοίχιση και να φέρουν σημαιάκια ή ταμπέλες.
Δείτε στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων∙ οι αποστολές των ώριμων δημοκρατιών εισέρχονται στην τελετή έναρξης ασύντακτα ενώ οι αποστολές των καθεστώτων εισέρχονται σε στρατιωτικό σχηματισμό
Τροφή για το ιντερνετ
Δείτε την μιλιταριστική παρέλαση της Αγγλίας του ψυχρού πολέμου το 1984 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο 1:54
https://www.youtube.com/watch?v=QBCetGNwwtM
Δείτε και την αντίστοιχη παρέλαση στην Αθήνα 2004 στο 1:51:14
https://www.youtube.com/watch?v=qSbQew-99lM
Δείτε την παρέλαση που διοργανώνει η ομογένεια στην ΝΥ την 25η Μαρτίου
https://www.youtube.com/watch?v=9d-EKrpHIkM
Τα παρακάτω ίσως να γίνουν αργότερα, μετά από 10-20-30 χρόνια αλλά θα ήθελα να ειπωθούν.
Ως Κράτος – Έθνος έχουμε δυο Εθνικές Εορτές.
Και οι δυο σηματοδοτούν την έναρξη ενός αγώνα: της αρνητικής απάντησης στο τελεσίγραφο των Ιταλών Εθνικοσοσιαλιστών (την 28/10) και την κήρυξη της έναρξης του αγώνα εναντίον της Οθωμανικής Πύλης (την 25/3).
Ως προς την πρώτη ημερομηνία αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλη την Ευρώπη εορτάζουν την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από κοινού νικητές και νικημένοι μαζί στις 6 Ιουνίου σε ανάμνηση της απόβασης της Νορμανδίας.
Από ότι φαίνεται και στους εορτασμούς επιθυμούμε να είμαστε έθνος ανάδελφο...
Και προσέξτε μιλάμε για εορτασμό, όχι εθνική εορτή!
Ως προς τη δεύτερη ημερομηνία, είθισται τα Κράτη να εορτάζουν την ημέρα της ιδρύσεως τους / ανεξαρητσίας τους.
Θα μπορούσε να τεθεί θέμα ορισμού της 20/12 ως εθνικής εορτής ανεξαρτησίας, αφού τότε έγινε η Α΄Εθνοσυνέλευση η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία, όρισε Σύνταγμα, Σημαία κλπ.
Βέβαια, στην παρούσα συγκυρία της χώρας μας το να ανοίξουμε τέτοια κουβέντα είναι άκαιρο.
Για περισσότερα δείτε:
Τροφή για το ιντερνετ
Το πρώτο Σύνταγμα της Α΄Εθνοσυνέλευσης
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/f3c70a23-7696-49db-9148-f24dce6a27c8/syn06.pdf
Η απόφαση ορσιμού της 25 Μαρτίου ως Εθνικήγς Εορτής από τον βασιλειά Όθωνα
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:FIMI_newspaper_No106_19March1838_p2.jpg
Λίγα λόγια για την Α΄Εθνοσυνέλευση
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%84_%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7_%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85
Λίστα με τις εθνικές εορτές ανά την υφήλιο
https://en.wikipedia.org/wiki/National_Day
Λίστα αργιών για την διοίκηση της ΕΕ
https://en.wikipedia.org/wiki/Public_holidays_in_the_European_Union

Βέβαια ο χρόνος θα δείξει τι θα γίνει γιατί στο μέλλον μπορεί να οριστούν ως εθνικές εορτές η 28/5 ημέρα προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η 13/12 ως ημερομηνία υπογραφής της συνθήκης της Λισσαβώνας ή ακόμα και οι …ημερομηνίες ψήφισης των τριών μνημονίων!!! Ένας Θεός ξέρει τι μας επιφυλλάσει το μέλλον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου